Προτεραιότητα η επενδυτική βαθμίδα

Μήνυμα Στουρνάρα για αυτοσυγκράτηση και στοχευμένες ενισχύσεις, ώστε να μην κινδυνέψει η χώρα με αύξηση των spreads 

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Μήνυμα για αυτοσυγκράτηση, ώστε να προστατευθεί η προοπτική της ένταξης της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα εκπέμπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε διάφορους τόνους το τελευταίο διάστημα, καθώς η σκιά του πολέμου παραμένει βαριά πάνω από την οικονομία και το μέλλον είναι εξαιρετικά αβέβαιο.

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να διακηρύξει ξεκάθαρα τις θέσεις του στην έκθεση του διοικητή, τον επόμενο μήνα, με κεντρικό μήνυμα –σύμφωνα με όσα ο ίδιος διαμηνύει σε συνομιλητές του– το εξής: 1. Βασική επιδίωξη της χώρας πρέπει να είναι η επενδυτική βαθμίδα. 2. Οι όποιες ενισχύσεις στους καταναλωτές πρέπει να είναι στοχευμένες, ώστε να μη διακινδυνεύσει να μπει η χώρα στο στόχαστρο των επενδυτών και να αυξηθούν τα spreads.

Μη έχοντας επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος και θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους στόχους σε περίπτωση μιας κρίσης στην αγορά ομολόγων λόγω του πολέμου. Αρκετοί χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, εκτός του επίσημου τραπεζικού συστήματος, όπως τα hedge funds ή τα private equity funds, θα σπεύσουν να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα για να καλύψουν πιθανές ζημιές από ρωσικά ομόλογα, εάν υπάρξει κίνδυνος αυτά να μην πληρωθούν.

Πληθωρισμό 5,2% κατά μέσον όρο για φέτος, στο βασικό σενάριο, και 7% στο δυσμενές «βλέπει» η ΤτΕ.

Αυτές είναι οι ανησυχίες που υπαγορεύουν το μήνυμα αυτοσυγκράτησης, όπως ο ίδιος επισημαίνει. Στην ίδια κατεύθυνση, άλλωστε, συνηγορεί η στροφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς μια πιο «σφιχτή» νομισματική πολιτική και οι πιέσεις των «γερακιών» της Ευρώπης για αυξήσεις των επιτοκίων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντασσόταν και η πρόσφατη αναφορά του κεντρικού τραπεζίτη, σε συνέντευξή του στον ΣKAΪ, στη συσσώρευση αποταμιεύσεων που μπορεί να βγάλουν, όπως είπε, ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση από τη δύσκολη θέση για ένα διάστημα. Μια τοποθέτηση που έδωσε λαβή για κάποια επικριτικά σχόλια, όμως βασίζεται στο πραγματικό γεγονός ότι μέσα σε 2 χρόνια οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 36 δισ. ευρώ. Είναι αναμφισβήτητα ένα «μαξιλάρι», που ασφαλώς δεν προστατεύει τους πάντες, αλλά σίγουρα βοηθάει πολλούς. Οι στοχευμένες παρεμβάσεις προορίζονται για το υπόλοιπο τμήμα του πληθυσμού, τους πλέον ευάλωτους.

Ως κεντρικός τραπεζίτης, ο κ. Στουρνάρας ανησυχεί, ασφαλώς για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις της τράπεζας τον τοποθετούν στο 5,2% κατά μέσον όρο για φέτος, στο βασικό σενάριο, και στο 7% στο δυσμενές. Ακολουθώντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για το ΑΕΠ, εξάλλου, εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί κατά 0,6 μονάδες στο βασικό σενάριο και κατά 1,3 μονάδες στο δυσμενές, σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κίνδυνος, όπως τον μεταφέρει σε συνομιλητές του, είναι να μην εξελιχθεί ο πληθωρισμός σε σπιράλ μισθών – τιμών, επαναφέροντας τον εφιάλτη του στασιμοπληθωρισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα αύξηση του βασικού μισθού, είναι για αύξηση 4,5% κατά μέσον όρο φέτος. Κάτι που προκάλεσε την ενόχληση της ΓΣΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT