Αναβάθμιση Ελλάδας από DBRS, σιγή από Moody’s

Αναβάθμιση Ελλάδας από DBRS, σιγή από Moody’s

Ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα δυσκόλεψε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Η κίνηση-έκπληξη του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, ο οποίος την Παρασκευή αναβάθμισε την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον δρόμο της επίτευξης του οροσήμου αυτού, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να τοποθετεί εντός του α΄ εξαμήνου του 2023. Η παράλληλη, ωστόσο, σιγή της Moody’s την ίδια μέρα, η οποία είχε αναβαθμίσει τελευταία φορά την Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2020 (τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade), δείχνει πως ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία έχει σίγουρα δημιουργήσει προκλήσεις για τις προοπτικές της οικονομίας, οδηγώντας έτσι άλλους, μεγαλύτερους, οίκους να βάλουν ένα προσωρινό φρένο στις αξιολογήσεις τους, έως ότου αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η DBRS στο εξής θα περιμένει για αρκετούς μήνες προτού αναβαθμίσει και πάλι τη χώρα, παρακολουθώντας και τις κινήσεις των άλλων οίκων. Αλλωστε η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα από όλους τους οίκους θεωρείται ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολη υπόθεση, από ό,τι οι αναβαθμίσεις που γίνονται κάτω από αυτήν. «Κανείς οίκος δεν θα… βιαστεί», όπως επισημαίνουν.

Η DBRS, πάντως, εκτίμησε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα αφαιρέσει περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2022, επισημαίνοντας πως η ανάκαμψη θα συνεχιστεί παρά τους κινδύνους για τον πληθωρισμό και την αποδυνάμωση του κλίματος εμπιστοσύνης, στον απόηχο του πολέμου, ενώ οι μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά από το επίπεδο διακυβέρνησης, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας έτσι τη βιωσιμότητα του χρέους του δημόσιου τομέα. Ο οίκος ωστόσο θεωρεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές πιστωτικές αβεβαιότητες – οι παγκόσμιες επιπτώσεις από την Ουκρανία, η ποιότητα του ενεργητικού του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και ο βαθμός στον οποίο η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στα ελληνικά ομόλογα εν μέσω μιας κατάστασης διαταραχής της αγοράς.

Οι μεγάλοι οίκοι περιμένουν να αποσαφηνιστούν οι επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις των αναλυτών μιλάνε για μείωση του ΑΕΠ κατά 1%-2% φέτος σε σχέση με το τι προβλεπόταν πριν από την πανδημία, με την ανάκαμψη να είναι έτσι χαμηλότερη αλλά να μην εκτροχιάζεται, ενώ δεν αναμένουν να εκτροχιαστεί ούτε η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτό μένει βέβαια να φανεί από τις «ετυμηγορίες» που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

Οι επόμενες αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι από τη S&P στις 22 Απριλίου και ακολουθούν η δεύτερη αξιολόγηση της Fitch στις 8 Ιουλίου, η διπλή (και πάλι) ετυμηγορία από Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η τελευταία για το έτος της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Η S&P, η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα δύο βαθμίδες κάτω από το «ορόσημο», επισημαίνει πως θα μπορούσε να υπάρξει αναβάθμιση εντός του 2022, εάν η οικονομική ανάκαμψη είναι ταχύτερη απ’ ό,τι προβλέπεται και ισχυρότερη από αυτή των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, εάν υπάρξει σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών επιδόσεων, σε συνδυασμό με μια αξιοσημείωτη μείωση των NPEs στις τράπεζες. Ωστόσο, μιλώντας στην «Κ» ο ανώτερος διευθυντής της S&P για την Ευρώπη και επικεφαλής αναλυτής, Μάρκο Μρσνικ, είπε πως θα υπάρξουν αλλαγές στις προβλέψεις του οίκου για την ελληνική οικονομία λόγω του πολέμου, ενόψει της αξιολόγησης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα.

Η Fitch έχει κάποιους μήνες ακόμη πριν από την επόμενη αξιολόγησή της, αν και τον Ιανουάριο –πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία– είχε επιλέξει να μην αναβαθμίσει στην αξιολόγηση ΒΒ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT