H Ideal εξαγόρασε εταιρεία στη Νότια Αφρική

H Ideal εξαγόρασε εταιρεία στη Νότια Αφρική

Στην πρώτη της μεγάλη εξαγορά μετά την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης προχώρησε η Ideal Holdings σε λιγότερο από ένα χρόνο από την είσοδο σε αυτήν του fund Virtus.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Στην πρώτη της μεγάλη εξαγορά μετά την αλλαγή της μετοχικής της σύνθεσης προχώρησε η Ideal Holdings σε λιγότερο από ένα χρόνο από την είσοδο σε αυτήν του fund Virtus. Πρόκειται, δε, για εξαγορά η οποία έχει άμεση σχέση με τις δραστηριότητες των δύο εταιρειών που ήδη βρίσκονται πλέον κάτω από την ομπρέλα της Ideal και δη της εταιρείας κατασκευής μεταλλικών πωμάτων για φιάλες Astir Vitogiannis και της εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών για κοκτέιλ (mixers) Three Cents.

Ειδικότερα, χθες η Ideal Holdings, που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακοίνωσε ότι η Astir Vitogiannis, κατά 100% θυγατρική της Ideal, υπέγραψε συμφωνία με την The South African Breweries Proprietary Limited («SAB»), η οποία ανήκει στην AB InBev, για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited («Coleus»). Η Coleus διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στη Νότια Αφρική και τις γύρω χώρες. Η εταιρεία διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα το 2021 στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca-Cola και οι οποίες αποτελούν το 98% των πωλήσεών της. Η Coleus, η οποία απασχολεί συνολικά 140 εργαζομένους, το 2021 είχε πωλήσεις 31,4 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 3,6 εκατ. ευρώ, και καθαρό δανεισμό 7,2 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωσή της τόσο με ίδια κεφάλαια της Astir όσο και με χρηματοδότηση σε ZAR (Ραντ Νότιας Αφρικής) από τοπικές τράπεζες (η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι 1 ευρώ = 16,6 ZAR). Το 2021 η Astir και η Coleus είχαν συνολικές πωλήσεις 12,5 δισεκατομμυρίων πωμάτων. Η συμφωνία θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Η θυγατρική της Astir Vitogiannis υπέγραψε συμφωνία με την Coleus που προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών.

«Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την εξαγορά της Coleus και να καλωσορίσουμε τους εργαζομένους της Coleus στην οικογένειά μας. Η Astir γίνεται πλέον διεθνής παίκτης, ο οποίος ήταν και ο στόχος που είχαμε θέσει από κοινού με τον κ. Στυλιανό Βυτογιάννη όταν επενδύσαμε στην Astir. Η εξαγορά της Coleus είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή, διπλασιάζει το μέγεθος της Astir και δημιουργεί αξία για την Ideal Holdings», δήλωσε ο πρόεδρος της Ideal Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2021 εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ideal –συμφερόντων Χάρη Δαυίδ– το fund Virtus, συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω της εισφοράς σε είδος των μετοχών των εταιρειών SICC Holding Limited (με βασική θυγατρική την Astir Vitogiannis) και Effervescent Sodas Management Limited (ESM) με θυγατρική την Three Cents. Η Astir Vitogiannis ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1953 στον τομέα της κατασκευής μεταλλικών πωμάτων και έχει πελάτες πολυεθνικούς κολοσσούς των αναψυκτικών και της μπίρας (Heineken, Coca-Cola, AB Inbev, Carlsberg, Pepsi Cola, Asahi).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT