Χρηματιστήριο: Ηπιες πιέσεις και χαμηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Ηπιες πιέσεις και χαμηλός τζίρος

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,41% και διαμορφώθηκε στις 859,32 μονάδες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Με ήπιες διακυμάνσεις και μικρές απώλειες ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπου δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, και τη νέα κλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, αξιολογώντας παράλληλα τη σημαντική κίνηση της DBRS, η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του οίκου ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προχωράει στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη δημοσιονομική εξυγίανση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τις προοπτικές της οικονομίας, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές.

Οι επενδυτές κινήθηκαν επιλεκτικά, ασκώντας πιέσεις σε τράπεζες και αρκετά blue chips μετά το θετικό άνοιγμα, με τον πολύ χαμηλό τζίρο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις να δείχνει πως η επιφυλακτικότητα είναι έντονη, λόγω και του αβέβαιου ακόμα περιβάλλοντος, με τη διάρκεια του πολέμου και τις τελικές επιπτώσεις του να παραμένουν άγνωστες.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξεως του 0,41% και έκλεισε στις 859,32 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,32 εκατ. ευρώ.

Ο τζίρος ανήλθε στα 44,32 εκατ. ευρώ, αισθητά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,58% στις 2.069,58 μονάδες, ενώ με πτώση 0,57% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.470,57 μονάδες. Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η «Σαράντης» στο -3,69% και ακολούθησε η ΕΥΔΑΠ με απώλειες 2,17%, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν οι Motor Oil και Βιοχάλκο με άνοδο 2,98% και 2,95%, αντιστοίχως, και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 1% οι Lamda Development, Titan και ΑΔΜΗΕ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,22% στις 611,11 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει με κέρδη 1,97%, ενώ στο -2,82% έκλεισε η Eurobank, στο -1,70% η Πειραιώς και στο -1,53% η Alpha Bank.

Πάντως, ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που έδωσε στην αγορά άλλη εικόνα το τελευταίο διάστημα, τονίζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Οι περισσότεροι περίμεναν ένα ακόμα πτωτικό έντονο σκέλος, παρ’ όλα αυτά ο κλάδος έδωσε φτερά στον Γενικό Δείκτη και πλέον έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει επενδύσιμος, ενώ η αύξηση των επιτοκίων θα τον βοηθήσει ακόμα περισσότερο. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο κατά τον αναλυτή είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές βλέπουν τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές ακόμα για trading και όχι επενδυτικά, κάτι που μπορεί να του δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση το επόμενο διάστημα, τη στιγμή που το ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζει να έχει σημαντικές διαφορές από τις ξένες αγορές, δείχνοντας ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Το γεωπολιτικό σκηνικό δεν έχει ουσιαστικά διαφοροποιηθεί και αυτό θέτει υπό αμφισβήτηση τα πραγματοποιηθέντα κέρδη των τελευταίων ημερών, αλλά και τη διάρκεια της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, σημειώνει από την πλευρά της η Depolas Investment Services. Οι διακυμάνσεις αναμένεται να συνεχιστούν ενδεχομένως σε μικρότερο βαθμό, με τον Γενικό Δείκτη να αιωρείται πιθανότατα εντός του εύρους των 890-830 μονάδων. Βαρύτητα θα δοθεί την τρέχουσα εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, όπου αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα για την αγορά ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT