Moneyreview Banking Summit: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στο 2023

Moneyreview Banking Summit: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στο 2023

Είναι πολύ σημαντικό να δούμε εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του PEPP, ανέφερε ο Marco Troiano της Scope Ratings.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Εφικτή χαρακτήρισαν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στο 2023 εκπρόσωποι από τρεις οίκους αξιολόγησης, παρότι όπως επισημάνθηκε η ουκρανική κρίση δημιουργεί κινδύνους.

«Δεν είναι αδύνατη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά θα χρειαστεί να συμβούν μια σειρά από πράγματα», δήλωσε ο Marco Troiano της Scope Ratings, που αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ+, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές. Οπως τόνισε ο αναλυτής, για να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση απαιτείται η αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αναφερόμενος στο χρέος σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η τροχιά και να πεισθούν οι οίκοι ότι βρίσκεται υπό έλεγχο. «Λίγος πληθωρισμός επίσης βοηθάει», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του PEPP. Το ελληνικό χρέος έχει πολύ μεγάλη ωρίμανση και μεγάλο μέρος του είναι σε σταθερά επιτόκια, επομένως ακόμα και εάν υπάρξει κάποια μεταβλητότητα στις αγορές βραχυπρόθεσμα, λόγω της ουκρανικής κρίσης, οι επιπτώσεις για τα δημόσια οικονομικά και το έλλειμμα θα είναι περιορισμένες, σημείωσε ο Marco Troiano.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, ο Pau Labro Vila της Fitch δήλωσε ότι ο οίκος αξιολόγησης παραμένει θετικός απέναντι στον κλάδο, παρότι αναγνώρισε ότι τα ρίσκα έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Από την πλευρά του, ο Andrea Costanzo της DBRS Morningstar αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων, την οποία απέδωσε στις προβλέψεις για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής αλλά και στις γεωπολιτικές εντάσεις. «Συνεπώς, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σχεδίων χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, έως ότου οι συνθήκες στην αγορά ομαλοποιηθούν», τόνισε.

Ο Christian Kopf, επικεφαλής των αγορών σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος της Union Investment, τόνισε ότι έχει αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της Ελλάδας, μιλώντας για θετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Ως προς τις προκλήσεις για το μέλλον στάθηκε στο τέλος του προγράμματος της ΕΚΤ και στις εξελίξεις στην Ουκρανία, αν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να αποσυρθεί η Union Investment από την αγορά των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι επιθυμεί να επενδύσει μεγάλα ποσά. Ο Γιώργος Κάτσικας, διευθύνων σύμβουλος της UBS, σημείωσε ότι οι τράπεζες τώρα βγαίνουν πιο δυνατές ως προς τα κεφάλαιά τους. Οπως είπε, η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει ισχυρή σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε καλή θέση για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο διευθυντής της Bain Capital Credit, Γιώργος Ελεκίδης, παρατήρησε ότι το κόστος της ενέργειας επηρεάζει τα νέα έργα, με αποτέλεσμα πιθανώς οι επενδυτές να επαναξιολογήσουν κάποια από τα έργα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT