Prodea: Κέρδη 175 εκατ. ευρώ το 2021

Στάση αναμονής και αξιολόγησης των δεδομένων που έχουν προκύψει μετά και τις τελευταίες αυξήσεις του κόστους κατασκευής τηρεί η διοίκηση της Prodea Investments, αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης ακινήτων.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Στάση αναμονής και αξιολόγησης των δεδομένων που έχουν προκύψει μετά και τις τελευταίες αυξήσεις του κόστους κατασκευής τηρεί η διοίκηση της Prodea Investments, αναφορικά με την έναρξη νέων έργων ανάπτυξης ακινήτων. Οπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της εισηγμένης για τη χρήση του 2021, η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους ακινήτων αποτελεί ένα βασικό σημείο που χρήζει προσοχής. Ωστόσο, η έκθεση σε έργα ανάπτυξης κρίνεται περιορισμένη σε σχέση με το σύνολο του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, με την πλειονότητα αυτών να βρίσκεται σε προχωρημένη φάση ολοκλήρωσης. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η πλειονότητα των νέων ακινήτων που προστίθεται κάθε χρόνο στο χαρτοφυλάκιο της Prodea αφορά νέες αναπτύξεις, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων (π.χ. Dimand Real Estate).

Κατά τη διάρκεια του 2021 ο κύκλος εργασιών της Prodea Investments ανήλθε σε 134,2 εκατ. ευρώ, από 133,9 εκατ. ευρώ το 2020. Παρ’ όλα αυτά, το 2020 είχε καταγραφεί μια σημαντική πώληση χαρτοφυλακίου 19 ακινήτων, η οποία είχε ενισχύσει τον κύκλο εργασιών, που από την άλλη πλευρά είχε υποχωρήσει και λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα κέρδη από την αναπροσαρμογή των ακινήτων στην εύλογη αξία διαμορφώθηκαν σε 96,7 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι μείωσης 7,5 εκατ. ευρώ το 2020. Το ύψος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Prodea υπολογίστηκε σε 2,45 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 175 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 63 εκατ. ευρώ το 2020. Χωρίς τον υπολογισμό των κερδών από την προσαρμογή των αξιών στην εύλογη αξία και άλλες παραμέτρους (π.χ. μη επαναλαμβανόμενα έσοδα – έξοδα), τα κέρδη του ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες υποχώρησαν κατά 5,5% σε 62,84 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 66,5 εκατ. ευρώ το 2020.

Στάση αναμονής από την εισηγμένη για την έναρξη νέων έργων, λόγω ανατιμήσεων στο κόστος κατασκευής.

Οσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, η διοίκηση αναφέρει ότι τα έσοδα της εταιρείας από μισθώματα είναι στην πλειονότητά τους συνδεδεμένα με ρήτρα αναπροσαρμογής σε σχέση με τη μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή. «Σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί η γενικότερη επίπτωση που μπορεί να έχει στην οικονομική κατάσταση των πελατών του ομίλου μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και αύξηση των τιμών εν γένει», τονίζεται χαρακτηριστικά. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση, η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί στενά και αξιολογεί τις εξελίξεις προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσει τα επιχειρηματικά της σχέδια (αν αυτό απαιτηθεί) με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων».

Η στρατηγική της Prodea για το 2022 θα συνεχίσει να εστιάζει σε κτίρια πράσινων προδιαγραφών, ιδίως στους τομείς των γραφείων και των logistics. Επίσης, η εταιρεία εξετάζει την επιλεκτική τοποθέτησή της στην ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη αποκτήσει οικοπεδική έκταση στην περιοχή του Ελληνικού (όχι στο ακίνητο του πρώην αεροδρομίου). Παράλληλα, η Prodea πρόκειται να εντατικοποιήσει τις ενέργειές της για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε σειρά ακινήτων της, όπως π.χ. εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές αποθηκευτικών χώρων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί και το ενεργειακό κόστος των μισθωτών της, καθιστώντας τα ακίνητα αυτά ακόμα πιο ελκυστικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT