Στα 39,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου Lavipharm πέρυσι

Στα 39,7 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις του ομίλου Lavipharm πέρυσι

Αύξηση πωλήσεων, μείωση καθαρών κερδών, μείωση του τραπεζικού του δανεισμού αλλά και βελτίωση της καθαρής του θέσης κατέγραψε ο όμιλος Lavipharm κατά την προηγούμενη χρονιά.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση πωλήσεων, μείωση καθαρών κερδών, μείωση του τραπεζικού του δανεισμού αλλά και βελτίωση της καθαρής του θέσης κατέγραψε ο όμιλος Lavipharm κατά την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, μετά την αφαίρεση των αναγκαστικών επιστροφών που καλούνται να αποδώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στο κράτος (clawback και rebates), οι ενοποιημένες πωλήσεις το 2021 ανήλθαν σε 39,7 εκατ. ευρώ έναντι 37,6 εκατ. ευρώ το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 5,5%. Μειωμένα είναι τα μεγέθη σε επίπεδο κερδοφορίας. Ειδικότερα, το μεικτό κέρδος διαμορφώθηκε στα 15,9 εκατ. ευρώ, από 16,2 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας μείωση 2,1% λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων για clawback και rebates. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες αναφέρουν συχνά πως οι αναγκαστικές επιστροφές αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό του τζίρου τους, το οποίο πολλές φορές μπορεί να φθάσει και το 70%, ζητώντας τη μείωσή του. Οσον αφορά τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕBITDA), αυτά διαμορφώθηκαν στα 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ για το 2020. Η μείωσή τους κατά 8,8% οφείλεται στον σχηματισμό προβλέψεων για απομείωση αξίας απαιτήσεων και αποθεμάτων συνολικού ποσού 1,1 εκατ. ευρώ. Εξαιρώντας το ποσό αυτό, το οποίο δεν είναι επαναλαμβανόμενο, τα EBITDA ανήλθαν στα 7,3 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 7%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ το 2020, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας έτσι μείωση 19%. Μέσα και από την αποπληρωμή υποχρεώσεων, η καθαρή θέση του ομίλου σημείωσε βελτίωση 1,7 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το 2021 σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι o όμιλος, λόγω της λειτουργικής του κερδοφορίας, το 2021 μείωσε περαιτέρω τον τραπεζικό του δανεισμό κατά το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας την πρακτική που ακολουθεί την τελευταία πενταετία, ενώ δεν προχώρησε σε διανομή μερίσματος στους μετόχους για το 2021.

Οσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη της μητρικής εταιρείας Lavipharm A.E., ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 20,2 εκατ. έναντι 20,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επιβαρυμένος από rebates και clawbacks ύψους 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,4 εκατ. ευρώ το 2020. Το μεικτό κέρδος αντίστοιχα διαμορφώθηκε σε 8,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,7 εκατ. ευρώ το 2020. Τα αποτελέσματα μετά φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 7,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,7 εκατ. ευρώ το 2020. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται επιβαρυμένα λόγω του σχηματισμού μη επαναλαμβανόμενων προβλέψεων, που αφορούν απομείωση αξίας θυγατρικών εταιρειών ποσού 4,2 εκατ. ευρώ, καθώς επίσης και απομείωση απαίτησης από θυγατρική ποσού 4,1 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT