Αμπράμοβιτς: Οι δαιδαλώδεις επενδύσεις του στη Wall Street

Αμπράμοβιτς: Οι δαιδαλώδεις επενδύσεις του στη Wall Street

Oι τοποθετήσεις του σε αμερικανικά hedge funds είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο τραπεζών, νομικών εταιρειών και συμβούλων σε πολυάριθμες χώρες. Τον Ιούλιο του 2012 μία εταιρεία-βιτρίνα με καταχώριση στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους διοχέτευσε 20 εκατ. δολάρια σε επενδυτικό όχημα στις Νήσους Καϊμάν, ελεγχόμενο από αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια. Και η μεταβίβαση αυτή ήταν η ολοκλήρωση μιας πολύμηνης εργασίας από έναν μικρό στρατό ανθρώπων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Καραϊβική, η οποία τουλάχιστον εν μέρει στόχο είχε να αποκρύψει την πηγή των κεφαλαίων, ήτοι τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Επί 20 συναπτά έτη ο Ρώσος ολιγάρχης βασίστηκε στην επενδυτική του στρατηγική των κυκλωμάτων, ούτως ώστε να τοποθετήσει αθόρυβα δισεκατομμύρια δολάρια σε διακεκριμένα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια και αντίστοιχες εξέχουσες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Η στρατηγική του συνίστατο στο να συστήσει μια σειρά εικονικές εταιρείες, να διοχετεύσει το χρήμα μέσω μιας μικρής αυστριακής τράπεζας και να έλθει σε επαφή με κορυφαίους χρηματοεπενδυτικούς οίκους της Wall Street. Το καίριο στοιχείο όλης αυτής της σύλληψης ήταν ότι κάθε δικηγόρος, διευθυντής εταιρείας, διαχειριστής κεφαλαίων και σύμβουλος επενδύσεων που συμμετείχε στη διαδικασία θα μπορούσε με ειλικρίνεια να πει πως δεν είχε άμεση σχέση εργασιακή με τον κ. Αμπράμοβιτς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες ούτε καν γνώριζαν ποiου τα χρήματα βοηθούσαν να τεθούν υπό διαχείριση.

Επί 20 χρόνια ο Ρώσος ολιγάρχης τοποθετούσε αθόρυβα δισεκατομμύρια δολάρια σε διακεκριμένα αμερικανικά επεν- δυτικά κεφάλαια.

Ζάπλουτοι ξένοι επενδυτές, όπως ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, επί μακρόν είχαν τη δυνατότητα να διακινούν χρήματα με αποδέκτες αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, χρησιμοποιώντας ανάλογες παρακάμψεις και συγκεκαλυμμένα σχήματα, εκμεταλλευόμενοι έναν κλάδο ο οποίος υπόκειται σε χαλαρή ρύθμιση. Ευνοϊκά λειτουργεί και το γεγονός πως η Wall Street δεν έδειξε διάθεση παρά να υποβάλει ελάχιστες ερωτήσεις για το «πόθεν έσχες». Σήμερα, ενόσω οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες επιβάλλουν κυρώσεις στους στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν, το να μπορέσουν να εντοπίσουν περιουσίες τύπου Ρομάν Αμπράμοβιτς είναι σοβαρό πρόβλημα. Η περιουσία του τελευταίου υπολογίζεται στα 13 δισ. δολάρια και κυρίως προέρχεται από τη σωστά προγραμματισμένη εξαγορά κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, την οποία μετά πούλησε στο ρωσικό δημόσιο με τεράστιο κέρδος.

Τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ συνίστανται σε ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δύο πολυτελείς κατοικίες κοντά στο Ασπεν του Κολοράντο, ενώ έχει τοποθετήσει μεγάλα ποσά και σε χρηματοπιστωτικούς οίκους. Μεγάλο μέρος των επενδύσεών του στη χώρα διευκολύνθηκαν από τη μικρή εταιρεία Concord Management, την οποία διευθύνει ο Μάικλ Μάτιν, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας. Χωρίς να διαχειρίζεται απευθείας τα κεφάλαια του Ρώσου μεγιστάνα, πιο πολύ λειτουργούσε ως σύμβουλος προς τους διευθυντές των εικονικών εταιρειών στους φορολογικούς παραδείσους της Καραϊβικής σχετικά με πιθανές επενδύσεις σε κορυφαίους αμερικανικούς οίκους. Ετσι, μεγάλες τράπεζες της Wall, όπως οι Credit Suisse, Goldman Sachs και Morgan Stanley συχνά συνέστηναν τα στελέχη της Concord σε επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. Προϊόντος του χρόνου η Concord, η οποία κρατάει χαμηλούς τόνους και ούτε ιστοσελίδα έχει, διεκπεραίωσε κυρίως για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς άνω των 100 επενδύσεων σε διαφορετικά επενδυτικά κεφάλαια, μεταξύ των οποίων τα Millennium Management, BlackRock, Sarissa Capital Management κ.ά.

Στην Τουρκία τα πολυτελή γιοτ

Ο μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς διαθέτει και υπερπολυτελή γιoτ. Δύο από αυτά βρίσκονται ελλιμενισμένα στην Τουρκία, το «Σολάρις» στην Αλικαρνασσό και η «Εκλειψη» στη Μαρμαρίδα, το οποίο αφίχθη εκεί χθες. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν πως τόσο ο κ. Αμπράμοβιτς όσο και άλλοι πλούσιοι Ρώσοι αναζητούν τρόπους να επενδύσουν στην Τουρκία, δεδομένων των εις βάρος τους κυρώσεων που ισχύουν αλλού. Η γειτονική χώρα, αν και σφοδρά επέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αντίκειται στις δυτικές κυρώσεις. Η «Εκλειψη», μία από τις μεγαλύτερες θαλαμηγούς του κόσμου, μήκους 162,5 μέτρων με πισίνα και 9 καταστρώματα, προσάραξε στο θέρετρο της Μαρμαρίδας στη νοτιοδυτική Τουρκία, αφού περιέπλευσε τα ελληνικά νησιά, σύμφωνα με μάρτυρα που επικαλείται το Reuters. Το δε «Σολάρις» αφίχθη σε τουρκικά ύδατα τη Δευτέρα, αφού απέφυγε τα ύδατα της Ε.Ε.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT