Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση με περιορισμένη άνοδο 0,96%

Χρηματιστήριο: Σταθεροποίηση με περιορισμένη άνοδο 0,96%

Στις 867,54 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τον τζίρο στα 49,2 εκατ. ευρώ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη, τα οποία εντάθηκαν την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «βλέπει» τις 870 μονάδες. Ο τζίρος ωστόσο παρέμεινε υποτονικός για μία ακόμη ημέρα, καθώς οι επενδυτές περιορίστηκαν σε επιλεκτικές κινήσεις, με τις τράπεζες να υπεραποδίδουν.

Οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανή η περαιτέρω συσσώρευση της ελληνικής αγοράς γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο και εν αναμονή ενός ουσιαστικού καταλύτη. Προς το παρόν πάντως, η επιφυλακτικότητα θα παραμείνει διάχυτη τόσο εντός του Χ.Α. όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές γενικότερα.

Ετσι, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,96% και έκλεισε στις 867,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,2 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δέχεται θετικά μηνύματα από τους επενδυτικούς οίκους, παρά το γεωπολιτικό σοκ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,16% στις 2.093,65 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,68% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.480,51 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΤΙΤΑΝ με κέρδη 3,2% και ακολούθησαν με άνοδο άνω του 2% οι Jumbo, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος. Στον αντίποδα, πιέσεις άνω του 2% σημειώθηκαν στην Quest, ενώ στο 1,1% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 2,14% στις 624,17 μονάδες, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +3,54%, την Εθνική Τράπεζα να ακολουθεί με κέρδη 2,09%, ενώ στο +1,48% έκλεισε η Eurobank και στο +0,72% η Πειραιώς.

Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να δέχεται θετικά μηνύματα από τους επενδυτικούς οίκους, παρά το γεωπολιτικό σοκ, με τις τιμές – στόχους να τοποθετούνται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα τρέχοντα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. Σε νέα ανάλυσή της η Wood επισημαίνει πως στο βασικό σενάριο βλέπει άνοδο περίπου 30% για τις ελληνικές τράπεζες σε μέσο όρο και συγκεκριμένα η τιμή – στόχος της Eurobank είναι στο 1,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 25%, της Εθνικής στα 4,3 ευρώ με περιθώριο ανόδου 41%, της Alpha Bank στο 1,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 39% και της Τράπεζας Πειραιώς στο 1,8 ευρώ με περιθώριο ανόδου 27%. Ο οίκος πιστεύει ότι η θετική μακροπρόθεσμη επενδυτική περίπτωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα παραμένει ανέπαφη, με ορατή ανάκαμψη κερδών, οδηγούμενη από τα αξιοπρεπή περιθώρια, υγιή αύξηση των δανείων και χαμηλότερο κόστος κινδύνου – και έτσι διατηρεί τη θετική της στάση καθώς και τη σύσταση «αγοράς» για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο της αγοράς, η πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας και η προσέγγιση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελούν θετικούς μακροοικονομικούς καταλύτες για το Χ.Α., όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής. Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών στις τελευταίες συνεδριάσεις του Χ.Α. καταδεικνύουν την απουσία πανικού, συμπληρώνει ο κ. Στεριώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT