Λιανεμπόριο: «Βαρυχειμωνιά» λόγω ακρίβειας

Λιανεμπόριο: «Βαρυχειμωνιά» λόγω ακρίβειας

Αύξηση μόλις 1% σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο –εξαιρουμένων των καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων και αυτοκινήτων– τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση μόλις 1% σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο –εξαιρουμένων των καταστημάτων τροφίμων, καυσίμων και αυτοκινήτων– τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, παρά το γεγονός ότι τον περυσινό Ιανουάριο τα φυσικά καταστήματα ήταν ανοιχτά μόνο για 11 εργάσιμες ημέρες λόγω των μέτρων που ίσχυαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Το στοιχείο αυτό δείχνει αν μη τι άλλο την επίδραση στο λιανεμπόριο των πληθωριστικών πιέσεων, πιέσεις που οδηγούν σε μείωση των δαπανών, ειδικά για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε τον πρώτο μήνα της τρέχουσας χρονιάς η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης «Ομικρον» και ελαφρώς και η κακοκαιρία που έπληξε την Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο κύκλος εργασιών του συνόλου των λιανεμπορικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και υποβάλλουν στοιχεία σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2022 σε 2,32 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 5,1% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Εάν εξαιρεθούν οι επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων, καυσίμων και πώλησης οχημάτων, τότε ο τζίρος του Ιανουαρίου 2022 ήταν 597 εκατ. ευρώ έναντι 591 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2021, αυξημένος δηλαδή κατά μόλις 1%.

Τον Ιανουάριο του 2020, όταν δηλαδή δεν είχε φτάσει η πανδημία στην Ελλάδα, ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων λιανεμπορίου ήταν 2,33 δισ. ευρώ και 676,98 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις πλην τροφίμων, καυσίμων και οχημάτων, ενώ τον Ιανουάριο του 2019 ήταν 2,18 δισ. ευρώ και 646,30 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως.

Η αύξηση του τζίρου που καταγράφεται τον Ιανουάριο του 2022 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αύξηση της αξίας πωλήσεων λόγω της ανόδου των τιμών και όχι τόσο στην αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Η μεγαλύτερη αύξηση τζίρου σε ετήσια βάση (105,6%) καταγράφηκε στο λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων (53,4%). Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στα καταστήματα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών (18,7%) και στα καταστήματα παιχνιδιών (17,3%).

Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021 είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (21,9%) και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (17,6%). Οι περιφέρειες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Ιανουάριο 2022 σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021 είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (9,5%) και η Περιφέρεια Κρήτης (7,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT