Κατά της έκδοσης κοινού χρέους ο Γιοχάνες Χαν

Κατά της έκδοσης κοινού χρέους ο Γιοχάνες Χαν

«Δεν είναι στο τραπέζι», λέει ο επίτροπος Δημοσιονομικών της Ε.Ε.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ο επίτροπος Δημοσιονομικών της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν, τάχθηκε χθες κατηγορηματικά κατά της πρότασης χωρών-μελών να εκδώσει η Ε.Ε. πρόσθετο κοινό χρέος με σκοπό την αντιμετώπιση του οικονομικού αντικτύπου του πολέμου στην Ουκρανία και τη χρηματοδότηση των αυξημένων δαπανών για την άμυνα και την ενέργεια. Ο κ. Χαν κάλεσε αντιθέτως τα κράτη-μέλη να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια της Ε.Ε., ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ που βρίσκονται στη διάθεσή τους, και να αντιμετωπίσουν έτσι την τρέχουσα κρίση. Ο επίτροπος Δημοσιονομικών αναφέρθηκε στα 800 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στα 350 δισ. ευρώ των Διαρθρωτικών Ταμείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ευελιξία, και τόνισε ότι επί του παρόντος υπάρχει συναίνεση για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Μιλώντας στο ψηφιακό συνέδριο που έχει διοργανώσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο κ. Χαν τόνισε πως η έκδοση νέου κοινού χρέους «δεν είναι στο τραπέζι», ενώ χαρακτήρισε την ιδέα είδος αντιπερισπασμού. Προσέθεσε, μάλιστα, πως θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη-μέλη όταν τα κονδύλια της Ε.Ε. χρησιμοποιηθούν με σωστό τρόπο και αποφέρουν καρπούς.

Σημειωτέον ότι η χώρα του κ. Χαν, η Αυστρία, αποτελεί μέλος της συμμαχίας των λεγόμενων «φειδωλών» χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά, μαζί με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία, που προέβαλαν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις κατά της έκδοσης κοινού χρέους της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντικτύπου της πανδημίας το 2020. Η πρώτη αυτή έκδοση κοινού χρέους, πάντως, έχει θεωρηθεί πρώτο αλλά και μείζον βήμα προόδου προς την οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης.

Ο κ. Χαν ανέφερε επιπλέον πως μπορούν να διατεθούν με διαφορετικό από τον αρχικό σχεδιασμό ορισμένα κεφάλαια της Ε.Ε., όπως, για παράδειγμα, μέρος των κεφαλαίων από το πρόγραμμα Erasmus θα μπορούσε να δοθεί για τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών των Ουκρανών προσφύγων. Στην περίπτωση αυτή, τόνισε, δεν θα χαθεί μία γενιά και θα δοθεί στις μητέρες τους, που αντιπροσωπεύουν τα 2/3 των προσφύγων, η δυνατότητα να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Κατέληξε, πάντως, ότι «πρέπει να λαμβάνουμε πάντα υπόψη ότι ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. δεν πρόκειται να σώσει τον κόσμο, ούτε καν την Ευρώπη, γι’ αυτό και θα χρειαστούν προσπάθειες και από τις εθνικές κυβερνήσεις».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT