Μπορεί η Ευρώπη να κόψει «μαχαίρι» το ρωσικό πετρέλαιο;

Μπορεί η Ευρώπη να κόψει «μαχαίρι» το ρωσικό πετρέλαιο;

Ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έσπρωχνε τις τιμές υψηλότερα και θα επιδείνωνε τα προβλήματα της ακρίβειας που ήδη αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, προειδοποιεί η Capital Economics

45" χρόνος ανάγνωσης

Ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έσπρωχνε τις τιμές υψηλότερα και θα επιδείνωνε τα προβλήματα της ακρίβειας που ήδη αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, προειδοποιεί η Capital Economics. Ωστόσο, το πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να υποκατασταθεί από ό,τι το φυσικό αέριο και τελικά οι επιπτώσεις για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι μικρότερες από ό,τι πολλοί πιστεύουν, τονίζει ο οίκος, προβλέποντας αντίκτυπο μικρότερο του 0,5% για φέτος. 

Περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων της Ε.Ε. προέρχεται από τη Ρωσία. Αυτό το μερίδιο είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του φυσικού αερίου (περίπου τα δύο πέμπτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχονται από την Ευρώπη). 

Όμως, με δεδομένο ότι το πετρέλαιο παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό μείγμα έναντι του φυσικού αερίου (περίπου 35% έναντι 25%), το ρωσικό πετρέλαιο και το αέριο έχουν τελικά παρόμοιο μερίδιο στη συνολική ενέργεια που καταναλώνει η Ευρώπη (περίπου 10% το καθένα). 

Διαβάστε περισσότερα στο MoneyReview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT