Ρωσία: Αντιμέτωπη με παρατεταμένη βαθιά ύφεση

Ρωσία: Αντιμέτωπη με παρατεταμένη βαθιά ύφεση

Προβλέψεις για συρρίκνωση έως 15% της ρωσικής οικονομίας μόνο για φέτος

3' 37" χρόνος ανάγνωσης

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται πλέον για δεύτερο μήνα, αρχίζουν να αναδύονται σταδιακά οι επιπτώσεις του στη ρωσική οικονομία που αναμένεται να πληγεί τόσο από αυτή την εμπόλεμη σύρραξη όσο και από τις άνευ προηγουμένου καταιγιστικές κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση. Ετσι, οι πρώτες εκτιμήσεις για το τίμημα που θα πληρώσει η ρωσική οικονομία κατατείνουν σε μια παρατεταμένη ύφεση, όμοια της οποίας δεν έχει γνωρίσει μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης πριν από 30 και πλέον χρόνια. Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις οικονομολόγων του Bloomberg αλλά και των οικονομολόγων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Ειδικότερα, οι 24 οικονομικοί αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 9,6% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και κατά ακόμη 1,5% το 2023. Πρόκειται για μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι προ του πολέμου η ρωσική οικονομία αναμενόταν να σημειώσει ανάπτυξη για δεύτερο συναπτό έτος. Πολύ πιο απαισιόδοξες για τη ρωσική οικονομία είναι, όμως, οι εκτιμήσεις οικονομολόγων του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), καθώς προβλέπουν πως ο πόλεμος θα διαγράψει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους την οικονομική ανάπτυξη που σημείωσε αθροιστικά επί 15 χρόνια η Ρωσία, εξαιτίας βέβαια των κυρώσεων αλλά και της αποχώρησης των διεθνών επιχειρήσεων από τη χώρα. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους Μπέντζαμιν Χίλγκενστοκ και Ελίνα Ριμπάκοβα, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 15% το τρέχον έτος και στη συνέχεια κατά ακόμη 3% το επόμενο, με αποτέλεσμα να μείνει εκεί όπου βρισκόταν πριν από 15 χρόνια. Αυτή είναι η αρχική εκτίμηση των δύο οικονομολόγων που επισημαίνουν πως θα μειωθεί σημαντικά η εγχώρια ζήτηση στη Ρωσία και η κατάρρευση των εισαγωγών θα εξισορροπήσει εν μέρει τη μείωση των εξαγωγών. Οι δύο οικονομολόγοι προσθέτουν, άλλωστε, πως η επέκταση των κυρώσεων σε εμπάργκο κατά κάθε εμπορικής συναλλαγής της χώρας θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών της από όση μπορούν να προβλέψουν τώρα.

Ο πόλεμος θα διαγράψει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους την οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε αθροιστικά επί 15 χρόνια.

Ο πρώτος κακός οιωνός για τη Ρωσία, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο των κυρώσεων, ήταν, άλλωστε, η κατάρρευση που σημείωσε το ρούβλι αλλά και η μαζική αποχώρηση δυτικών επιχειρήσεων από τη χώρα. Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, από τις τελευταίες που ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία, ανακοίνωσε πως θα διακόψει τη λειτουργία της μονάδας της στη Μόσχα και ότι επανεξετάζει το μέλλον της κοινοπραξίας της στη Ρωσία με την επωνυμία AvtoVaz. Το IIF προεξοφλεί επίσης πως η ρωσική οικονομία θα πάσχει επί χρόνια μετά τον πόλεμο, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μαζική έξοδο από τη χώρα τους μορφωμένους Ρώσους της μεσαίας τάξης και γενικότερα όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν. Οπως, άλλωστε, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι του IIF, ο πόλεμος θα κοστίσει στη Ρωσία την απώλεια της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των μικροηλεκτρονικών, με αποτέλεσμα να ανακοπεί η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας επί χρόνια.

Το Κρεμλίνο δεν έχει, άλλωστε, κρύψει τον αιφνιδιασμό που υπέστη τόσο η οικονομία όσο και η ηγεσία της χώρας, καθώς από τον πρώτο γύρο των καταιγιστικών κυρώσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ντμίτρι Πεσκόφ, μίλησε για έναν οικονομικό πόλεμο «όμοιο του οποίου δεν έχει γνωρίσει ποτέ άλλοτε η χώρα» και δεν έκρυψε την ανησυχία του όταν παραδέχθηκε ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε οτιδήποτε». Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του Bloomberg προβλέπουν εκτόξευση του πληθωρισμού στη Ρωσία σε ένα 20% μέσα στο τρέχον έτος, που θα είναι και ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των τιμών των τελευταίων περίπου δύο δεκαετιών. Οπως τονίζουν, η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να διατηρήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 20%, στο οποίο το αύξησε μετά την έναρξη του πολέμου για να ανακόψει την κατάρρευση του νομίσματος. Από την αρχή του πολέμου το ρούβλι έχει χάσει το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου και των μεγάλων νομισμάτων, και οι Ρώσοι στρέφονται μαζικά στα κρυπτονομίσματα σε μια προσπάθεια να περιφρουρήσουν την αξία των αποταμιεύσεών τους. Η μαζική στροφή των Ρώσων στο bitcoin φάνηκε μάλιστα την πρώτη κιόλας ημέρα του πολέμου, όταν η τιμή του μεγαλύτερου εκ των κρυπτονομισμάτων σε ρούβλια εκτοξεύθηκε κατά 330% σύμφωνα με το μεγαλύτερο χρηματιστήριο του είδους, Binance. Εκτοξεύθηκαν, άλλωστε, οι συναλλαγές και ενός άλλου κρυπτονομίσματος, του Tether, σε ρούβλια κατά 400% μέσα σε πέντε ημέρες από την 24η Φεβρουαρίου, οπότε και άρχισε ο πόλεμος, και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είχαν φθάσει στα 35 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT