Παράταση waiver έως τα τέλη 2024 από την ΕΚΤ

Παράταση waiver έως τα τέλη 2024 από την ΕΚΤ

Σημαντική στήριξη σε ομόλογα, ρευστότητα ελληνικών τραπεζών

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η ελληνική αγορά ομολόγων έλαβε νέο ισχυρό μήνυμα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την παράταση του waiver έως τα τέλη του 2024 τουλάχιστον, ωστόσο οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω πιέσεις στους ελληνικούς τίτλους το επόμενο διάστημα καθώς η αγορά προσαρμόζεται στο τέλος του προγράμματος PEPP, το οποίο και υπήρξε για δύο χρόνια ένα πολύ σημαντικό στήριγμα για την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη προχώρησε στην απόφαση που ανέμενε ευρέως η αγορά, τη διατήρηση για όσο διαρκούν οι επανεπενδύσεις του PEPP της ειδικής εξαίρεσης ή waiver, που είχε δώσει τον Απρίλιο του 2020 έτσι ώστε να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τις πράξεις χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Το waiver έχει επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικούς τίτλους να τους καταθέτουν στην ΕΚΤ αντλώντας ανάλογη ρευστότητα και με επιτόκιο από -0,5% έως και -1%, καθώς γίνονται αποδεκτοί χωρίς μεγάλο «κούρεμα», ενισχύοντας έτσι τη ρευστότητα και τα έσοδά τους.

Η παράταση αυτής της εξαίρεσης ουσιαστικά προσφέρει ασφάλεια στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, καθώς ξέρουν ότι μπορούν να τα ανταλλάσσουν για ρευστότητα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανά πάσα στιγμή με κόστος ίδιο όπως άλλων χωρών. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή είχε αποτιμηθεί, γι’ αυτό και δεν υπήρξε κάποια σημαντική αντίδραση στα ελληνικά ομόλογα.

Κατά την DZ Bank, ωστόσο, τα ελληνικά spreads αναμένεται να διευρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, έως ότου φθάσουν σε νέα ισορροπία λόγω του τερματισμού του PEPP, με τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού και χαμηλότερης ανάπτυξης λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων να επηρεάζει επίσης την πορεία τους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,78% και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2019, ενώ το spread κινείται στις 230 μονάδες βάσης, έχοντας αυξηθεί σχεδόν 90 μ.β από τα χαμηλά του τρέχοντος έτους, και η DZ Bank εκτιμά πως στο υπόλοιπο του έτους θα αυξηθεί περαιτέρω και προς τις 280 μ.β.

«Δεδομένης της βαθμολογίας χαμηλότερης της επενδυτικής βαθμίδας, του υψηλότερου δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και της έντονης μεταβλητότητας των ελληνικών spreads, συνεχίζουμε να αξιολογούμε την Ελλάδα ως αγορά αυξημένου κινδύνου», τονίζει η DZ Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT