Αύξηση φορολογικών εσόδων λόγω ανάκαμψης και ανατιμήσεων

Αύξηση φορολογικών εσόδων λόγω ανάκαμψης και ανατιμήσεων

H ισχυρή ανάκαμψη του 2021 αλλά και η άνοδος των τιμών έφεραν αυξημένα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου το πρώτο δίμηνο του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης

H ισχυρή ανάκαμψη του 2021 αλλά και η άνοδος των τιμών έφεραν αυξημένα έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου το πρώτο δίμηνο του 2022, όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα φορολογικά έσοδα τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν 8,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 826 εκατ. ευρώ ή κατά 10,5% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού. Τμήμα της αύξησης αυτής, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι θα εισπράττονταν κατά τον Δεκέμβριο του 2021. Το υπόλοιπο ποσό, όμως, πάνω από 500 εκατ. ευρώ, προέρχεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από την καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράττονται σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους.

Η καλύτερη αυτή απόδοση των φόρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγής του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην ισχυρότερη ανάκαμψη από την προβλεφθείσα το 2021, αλλά εν μέρει και στις αυξημένες τιμές, που «πληθώρισαν» και τα έσοδα του Δημοσίου.

Ανήλθαν στα 8,7 δισ. το πρώτο δίμηνο, αυξημένα κατά 826 εκατ. ευρώ ή κατά 10,5% έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε περίπου 3,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 280 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Από την αύξηση αυτή των 280 εκατ. ευρώ, τα 48 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και τα 239 εκατ. από τον ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα καύσιμα, ωστόσο, συνολικά δεν συνεισέφεραν θετικά στα έσοδα, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, ο οποίος –εν αντιθέσει με τον ΦΠΑ– δεν είναι αναλογικός, ήταν μειωμένος κατά 69 εκατ. ευρώ. Αυτό δείχνει ότι η κατανάλωση ήταν μειωμένη σε σύγκριση με τις προβλέψεις και συνολικά το πρώτο δίμηνο τα φορολογικά έσοδα από τα καύσιμα ήταν μειωμένα κατά 20 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις προβλέψεις.

Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος ήταν 2,6 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 223 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, που πληρώνουν οι εταιρείες, ήταν αυξημένος κατά 137 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κάτι που δείχνει την καλή πορεία των κερδών των επιχειρήσεων την προηγούμενη χρονιά. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων ήταν κι αυτός αυξημένος κατά 57 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του πρώτου διμήνου διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 840 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 239 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 1,497 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT