Κατάσχεση ελβετικών ρολογιών στη Ρωσία

Κατάσχεση ελβετικών ρολογιών στη Ρωσία

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας προέβησαν σε κατάσχεση πανάκριβων ρολογιών του εμπορικού σήματος Audemars Piguet στη Μόσχα.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας, πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας προέβησαν σε κατάσχεση πανάκριβων ρολογιών του εμπορικού σήματος Audemars Piguet στη Μόσχα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο την ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag. Η Ελβετία, στο πλαίσιο των κυρώσεων, έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές ειδών πολυτελείας στη Ρωσία. Οπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, όπου καταγράφει όλα τα ανωτέρω στοιχεία, τα κατασχεθέντα κοστίζουν εκατομμύρια – αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι το κάθε ρολόι τιμάται από 700.000 στερλίνες και πάνω (περίπου 835.180 ευρώ). Οι πράκτορες τα συγκέντρωσαν από τις τοπικές εγκαταστάσεις της Audemars Piguet, όπως αναφέρει η NZZ am Sonntag, επικαλούμενη ανεξάρτητες πηγές αλλά και εμπιστευτικό υπόμνημα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας. Το υπόμνημα συντάχθηκε από μέλη της ελβετικής Βουλής, τα οποία έδωσαν και τις λεπτομέρειες από την έφοδο των Ρώσων πρακτόρων.

Τα προϊόντα αξίας εκατομμυρίων είναι της Audemars Piguet, η οποία έκλεισε πρόσφατα δύο μπουτίκ της στη Μόσχα.

Αξίζει να επισημανθεί πως η Ελβετία στην τωρινή συγκυρία έκανε μια στροφή 180 μοιρών, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει την παραδοσιακή της ουδετερότητα και να ακολουθήσει τις άλλες δυτικές κυβερνήσεις ως προς την αντίδρασή τους στη ρωσική εισβολή. Πρώτος που αποκάλυψε τα της εφόδου και των κατασχέσεων ήταν ο Ρότζερ Κέπελ, Ελβετός βουλευτής, μιλώντας σε βίντεό του στο YouTube. Από μεριάς τους, οι ρωσικές Αρχές επικαλέστηκαν παρατυπίες τελωνειακού χαρακτήρα, εξ ου και έκαναν κατάσχεση των ρολογιών. Παρά ταύτα, αξιωματούχοι του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή «πιθανότατα αφορά ένα κατασταλτικό και αυθαίρετο μέτρο ως αντίδραση στις κυρώσεις». Τα σχετικά καταγράφονται στην ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag, που επικαλείται το εμπιστευτικό υπόμνημα, ενώ στελέχη της Audemars Piguet δεν σχολίασαν το συμβάν. Η ωρολογοποιία είχε κλείσει δύο μπουτίκ στη Μόσχα στα τέλη Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας πως θα παύσει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία και θα διακόψει τις δραστηριότητές της στη λιανική εκεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας τόνισε ότι η πρεσβεία της στη Μόσχα παρέχει βοήθεια στις εταιρείες στη Ρωσία σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, προσθέτοντας ότι «λόγω κυρώσεων και αντιποίνων οι εν λόγω αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αρκετή αβεβαιότητα».

Πολλές δυτικές εταιρείες στον κλάδο των καταναλωτικών ειδών, που εξέρχονται συλλήβδην από τη Ρωσία, βρίσκονται ενώπιον αντίστοιχων προβλημάτων και διλημμάτων. Οπως αναφέρει το Reuters, η ζυθοποιία Heineken υπολογίζει πως η αποχώρησή της θα της κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ η ανταγωνίστριά της Carlsberg, η μεγαλύτερη στην εγχώρια αγορά μέσω της ιδιοκτησίας της ρωσικής Baltika, αναμένει επίσης σοβαρές απώλειες. Ο ελβετικός όμιλος συσκευασμένων τροφίμων της Nestlé απασχολεί χιλιάδες άτομα, ενώ διατηρεί και ευαίσθητες παραγωγικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ενδεχομένως να κατασχεθούν εάν αποφασίσει να αποχωρήσει. Οσο για την οικογενειακή ωρολογοποιία Audemars Piguet, με ιστορία σχεδόν 150 ετών, αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες αυτόνομες ελβετικές εταιρείες του κλάδου στη Ρωσία μαζί με τις Patek Philippe και Rolex, όπως αναφέρει ο Guardian. Τέλος, η ρωσική αγορά είναι η 17η μεγαλύτερη για τα ελβετικά ρολόγια, βάσει στοιχείων του 2021, με αξία εξαγωγών στα 212 εκατ. στερλίνες (253 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT