Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η ελπίδα για ειρήνευση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία επέστρεψε χθες και επανέφερε την αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες στην πλειονότητά τους έκλεισαν με κέρδη. Μεγαλύτερες κερδισμένες της χθεσινής συνεδρίασης ήταν οι μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και αμυντικών βιομηχανιών, ενώ υποχώρησαν οι μετοχές των ενεργειακών εταιρειών ακολουθώντας την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου. Παράλληλα υποχώρησαν χθες για ακόμη μία ημέρα οι τιμές των ομολόγων, καθώς η αγορά προεξοφλεί αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων και οδηγεί στα ύψη τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων.

Ανοδικά οι αποδόσεις των γερμανικών και βρετανικών ομολόγων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεισε με μικρή άνοδο 0,1%, αν και παραμένει περίπου 8% κάτω από το επίπεδο-ρεκόρ που σημείωσε στις αρχές Ιανουαρίου. Ο επίσης πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 έκλεισε με κέρδη 0,50%, ενώ με κέρδη 0,78% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης και με κέρδη 0,54% ο CAC 40 του Παρισιού. Μόνον ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε χθες οριακά στο κόκκινο με μικρές απώλειες 0,14%. Την ίδια στιγμή, όμως, υποχωρούσαν οι τιμές των ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας να σημειώνουν άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 0,60% και των δεκαετών της Βρετανίας άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 1,72%.

Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, η αγορά προεξοφλεί έως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ εντός του έτους, με τις προβλέψεις να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης θα έχει φτάσει στο 0,50%. Σημειωτέον ότι η απόδοση του διετούς ομολόγου του γερμανικού δημοσίου, που επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις μεταβολές στη νομισματική πολιτική, σημείωσε χθες άνοδο επτά μονάδων βάσης φτάνοντας στο -0,07% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Η εικόνα είναι παραπλήσια και σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, με τις αποδόσεις των δεκαετών να σημειώνουν άνοδο τριών μ.β. στο 2,51%. Τα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την Παρασκευή και αφορούν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης εκτιμάται πως θα εμφανίζουν τον δείκτη σε επίπεδο-ρεκόρ. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παραμένει αισιόδοξη και σε συνέντευξή της στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» δηλώνει πως δεν βλέπει κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT