Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο

Χρηματιστήριο: Ισχυρή άνοδος με ώθηση από τον τραπεζικό κλάδο

Ενισχύθηκε κατά 2,24% ο Γ. Δ. και επέστρεψε πάνω από τις 860 μονάδες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Με ισχυρή άνοδο ξεκίνησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών επιστρέφοντας πάνω από τις 860 μονάδες και ακολουθώντας τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο, εν αναμονή του νέου γύρου συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Μοχλός» της δυναμικής κίνησης του Χ.Α. ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έχει δει το τελευταίο διάστημα πολλές θετικές εκθέσεις από τους διεθνείς οίκους και νέες «ανεβασμένες» τιμές-στόχους, ενώ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε η πλειονότητα των blue chips.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η ανοδική διάσπαση των 855 μονάδων αποτελεί σημαντικό «σήμα» για το ανοδικό μομέντουμ του Γενικού Δείκτη, αν και, όπως προσθέτουν, το κλίμα παραμένει εύθραυστο και η μεταβλητότητα έντονη και επίμονη, με το ζήτημα του υψηλού κόστους ενέργειας να φαίνεται ότι θα απασχολήσει τις αγορές για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι διακυμάνσεις θα συνεχιστούν, όπως προσθέτουν, ενώ βαρύτητα θα δοθεί στους τίτλους με αυξημένη δυνατότητα διανομής μερισμάτων.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 2,24% στις 861,98 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 87,73 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,46% στις 2.086,95 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,26% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.474,82 μονάδες.

Το κλίμα παραμένει εύθραυστο στη σκιά του πολέμου και των επιπτώσεων που προκαλεί στην οικονομία.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, μόνο δύο τίτλοι έκλεισαν με απώλειες, οι οποίες ήταν ωστόσο οριακές (κάτω του 0,2%), οι Quest και ΟΛΠ, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Βιοχάλκο με άλμα 4,63% και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 3% οι TΙΤΑΝ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ άνοδο άνω του 2% κατέγραψαν οι Aegean, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Mytilineos.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 3,68% στις 627,37 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει στο +4,97%, την Eurobank να ακολουθεί στο +3,70%, την Alpha Bank να κλείνει στο +3,16% και την Πειραιώς στο +2,49%.

Κατά την τεχνική ανάλυση, όπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, η άμεση ανακατάληψη των 855 μονάδων του Γενικού Δείκτη συντηρεί τις προσδοκίες για σύντομη επάνοδο προς τις 900 μονάδες, ενώ σύμφωνα με την Depolas Investment Services, το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις οριοθετείται αυξημένο εντός της περιοχής των 890-810 μονάδων.

«Ουσιαστικά η αγορά χρωστάει μία κίνηση έστω και τεχνική στα πρόσφατα υψηλά ή και τη ζώνη πέριξ των 900 μονάδων που έχει τις σημαντικές αντιστάσεις της», σημειώνει από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. «Θυμίζουμε ότι το κλείσιμο του μήνα πρέπει να βρει τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 854 μονάδες, όπου –και σε περίπτωση που συμβεί– θα συντηρήσει τα μηνιαία αγοραστικά σήματά της», όπως προσθέτει.

Ο αναλυτής σημειώνει πως τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στον νέο γύρο συνομιλιών ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Ο ίδιος ο Μπάιντεν που πρώτος είχε μιλήσει για τον πόλεμο με μεγάλη σιγουριά, σε νέα του δήλωση είπε ότι είμαστε πολύ κοντά και στο τέλος του. «Μένει να δούμε πόσο θα κρατήσει η χαρά των αγορών σε μία τέτοια περίπτωση, μια και από εκεί θα κριθεί το τι έχουμε να δούμε μπροστά μας», καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT