Η ακτινογραφία της συμφωνίας Θεοδωρόπουλου για το 45% της ιστορικής ION

Η ακτινογραφία της συμφωνίας Θεοδωρόπουλου για το 45% της ιστορικής ION

Το ντιλ επιτρέπει στον επιχειρηματία να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Το μεγαλύτερο έως τώρα βήμα για την υλοποίηση του μεγάλου του στόχου, της δημιουργίας ενός ομίλου τροφίμων, έκανε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποκτώντας σε πρώτη φάση το 45% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ με option εξαγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών. Αν και τόσο η ΙΟΝ όσο και ο ίδιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είχαν διαψεύσει την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα στο Euro2day.gr στα μέσα Φεβρουαρίου, χθες ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία, χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Το μάνατζμεντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα εξακολουθήσουν να ασκούν οι σημερινοί ιδιοκτήτες της ΙΟΝ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία σε ό,τι αφορά την option εξαγοράς προβλέπει την απόκτηση ενός ποσοστού που θα επιτρέπει στον κ. Θεοδωρόπουλο να κατέχει τα 2/3 της εταιρείας, δηλαδή πάνω από το 66% και θα ασκηθεί εν ευθέτω χρόνω.

Σε ό,τι αφορά το τίμημα, πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί θέλουν την προσφορά του κ. Θεοδωρόπουλου να βασιζόταν σε αποτίμηση 12 φορές τα EBITDA της ΙΟΝ. Η εταιρεία το 2020 πραγματοποίησε πωλήσεις 118,90 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 11,69 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 65,65 εκατ. ευρώ.

Στοιχεία επίσης που προσδιορίζουν το τίμημα είναι το γεγονός ότι διαθέτει τέσσερις μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία, είναι κερδοφόρος και συγκαταλέγεται μεταξύ των 60 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας. Κατέχει ηγετικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά σοκολάτας, ενώ περίπου το 10% του τζίρου της προέρχεται από εξαγωγές. Το 38% του συνόλου των εξαγωγών γίνεται στην Ε.Ε. και το υπόλοιπο σε τρίτες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Λίβανος.

Η ακτινογραφία της συμφωνίας Θεοδωρόπουλου για το 45% της ιστορικής ION-1

Ερχεται πιο κοντά στον μεγάλο του στόχο, τη δημιουργία ενός ομίλου τροφίμων.

Τι κερδίζει ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος από την πλευρά του; Η απόκτηση του 45% της ΙΟΝ με την προοπτική να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό «χτύπημα» του επιχειρηματία μετά την αποχώρησή του από την Chipita, η οποία πέρασε στον έλεγχο της Mondelez International. Ετσι, έρχεται πιο κοντά στον μεγάλο του στόχο, που ποτέ δεν έκρυψε, για τη δημιουργία ενός ομίλου τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας κατέχει ήδη την αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, η οποία δεν πωλήθηκε στη Mondelez, είναι συνιδρυτής και βασικός μέτοχος στην εταιρεία Wonderplant που δραστηριοποιείται στις υδροπονικές καλλιέργειες ντομάτας, κατέχει από το καλοκαίρι του 2021 το 21,5% της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, ενώ τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας ΕΔΕΣΜΑ και της θυγατρικής της ΑΜΒΡΟΣΙΑ, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αλλαντικών, έτοιμων σαλατών και φαγητών.

Επίσης, έχει ανακοινώσει την ύπαρξη κατ’ αρχήν συμφωνίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών με το fund EOS Capital Partners στην εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας ΚΡΕΜΕΛ που δραστηριοποιείται στα plant-based προϊόντα.

Η απόκτηση από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο του 45% της ΙΟΝ, μιας εταιρείας με ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά στην κατηγορία της σοκολάτας και των γλυκών σνακ έχει και μία άλλη διάσταση, η οποία είχε επισημανθεί και όταν «φούντωσαν» οι σχετικές φήμες πριν από ενάμιση μήνα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος μετατρέπεται σε βασικό ανταγωνιστή του ομίλου στον οποίο πωλήθηκε η Chipita, της Mondelez International, βασική δραστηριότητα της οποίας είναι τα σοκολατοειδή και γενικότερα τα γλυκά σνακ.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Θεοδωρόπουλος στην «Κ», το 2016 είχε κάνει ξανά πρόταση εξαγοράς στην ΙΟΝ, τότε από τη θέση του επικεφαλής της Chipita, χωρίς ωστόσο αυτή να γίνει τότε αποδεκτή. Χθες, οι μέτοχοι της ΙΟΝ ανέφεραν με αφορμή τη συμφωνία: «Η ΙΟΝ αποτελεί την ιστορική οικογένειά μας, την οποία ανέκαθεν αντιμετωπίσαμε με πολλή αγάπη, φροντίδα και, κυρίως, αίσθημα ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον επιτυχημένο επιχειρηματία κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινές αξίες και αρχές, και, κυρίως, το κοινό όραμά μας, θα αποτελέσουν για την εταιρεία μας εφαλτήριο για μία σπουδαία πορεία στο μέλλον».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT