Ενδυνάμωση των γυναικών: Οι τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ενδυνάμωση-των-γυναικών-οι-τρόποι-να-σ-561785176

Ενδυνάμωση των γυναικών: Οι τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου

Μπορείς να κάνεις τη διαφορά με μερικά απλά βήματα.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, η Ελλάδα βρίσκεται, για ακόμη μία χρονιά, στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσοστό 52,5 στα 100. Μπορεί, τα τελευταία χρόνια, με αφορμή και το κίνημα #MeToo, η ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα που αφορούν τη γυναικεία ενδυνάμωση να έχει αυξηθεί, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη να διανυθεί σε αυτό το κομμάτι. Τα στατιστικά αναδεικνύουν την ανάγκη οι προσπάθειες ενδυνάμωσης των γυναικών να αποτελέσουν απόλυτη προτεραιότητα για όλους και να γίνουν ακόμη περισσότερες κινήσεις για να μπορέσουμε κάποτε να αναφερόμαστε σε ισότητα στην πράξη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου, ώστε εκείνες να πιστέψουν στον εαυτό τους, να διεκδικήσουν περισσότερα στη ζωή τους και να την κάνουν καλύτερη.

Μοιράσου τις προσωπικές σου εμπειρίες

Αρχικά, μην υποτιμάς τη δύναμη που έχει ο καθένας μέσα του, η οποία πηγάζει από τα βιώματά του. Ίσως, λοιπόν, μπορείς να εμπνεύσεις μία γυναίκα απλά και μόνο με την προσωπική σου ιστορία. Σκέψου πως το να έχεις τη διάθεση να μοιραστείς με άλλες γυναίκες αυτά που έχεις αντιμετωπίσει και τις εμπειρίες σου, μπορεί να τις βοηθήσει να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, να τις υποστηρίξει και να τους δώσει τη δύναμη που ενδεχομένως έψαχναν για να κάνουν τα επόμενα βήματα στη ζωή τους. Έχεις αντιμετωπίσει κάποια δύσκολη κατάσταση στην οικογένειά σου την οποία ξεπέρασες; Κατάφερες να φύγεις από ένα εργασιακό περιβάλλον που σε δυσκόλευε ή από έναν καταπιεστικό γάμο;  Όσο σημαντική ή ασήμαντη και αν σου φαίνεται μία προσωπική σου εμπειρία, ενδεχομένως το να την μοιραστείς έχει τη δύναμη να βοηθήσει κάποιες γυναίκες να δουν καλύτερα δικά τους προβλήματα, να κοιτάξουν στα μάτια ζητήματα όπως οι διακρίσεις φύλου και άλλες εδραιωμένες στην κοινωνία αντιλήψεις που τις δυσκολεύουν, καθώς και να ξεκινήσουν την προσπάθεια να τα αντιμετωπίσουν.

Ενδυνάμωση των γυναικών: Οι τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου-1

Στήριξε και ενθάρρυνε τις γυναίκες γύρω σου

Κάθε άνθρωπος χρειάζεται ενθάρρυνση, επομένως μην παραλείπεις να δίνεις τη στήριξή σου σε γυναίκες που το χρειάζονται. Είτε πρόκειται για μέλη της οικογένειάς σου, είτε βρίσκονται στο φιλικό σου περιβάλλον, είτε στο επαγγελματικό, είτε στον ευρύτερο κύκλο σου, είναι σημαντικό να στέκεσαι δίπλα τους όπου πιστεύεις ότι το χρειάζονται, να τις εμψυχώνεις και να τις παροτρύνεις σε όλα τα επίπεδα. Από το να εμψυχώσεις την κόρη σου πριν από εκείνες τις -δύσκολες, όπως μπορεί να πιστεύει- εξετάσεις ξένων γλωσσών έως το να ενθαρρύνεις μία φίλη σου πριν από μία δύσκολη ομιλία σε ένα συνέδριο που την έχει αγχώσει, μία απλή πράξη στήριξης μπορεί να βοηθήσει κάθε γυναίκα, να λάβει τη δύναμη ώστε να ξεπεράσει και το πιο δύσκολο εμπόδιο.

Αν είσαι γυναίκα, μην είσαι ανταγωνιστική με τις άλλες γυναίκες

Μπορεί ο κόσμος να είναι, σε πολλές περιπτώσεις, δύσκολος για τις γυναίκες, σε προσωπικό ή επαγγελματικό περιβάλλον, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ως γυναίκα πρέπει να ανταγωνίζεσαι τις υπόλοιπες γυναίκες του περιβάλλοντός σου. Δημιούργησε δίκτυα υποστήριξης, οργάνωσε δράσεις μαζί με άλλες γυναίκες με τις οποίες σας ενώνει ένας κοινός σκοπός και λάβε πρωτοβουλίες για να βοηθήσεις άλλες γυναίκες που το χρειάζονται. Ακόμη και ως μια δραστηριότητα μετά τη δουλειά, κάθε δράση μαζί με άλλες γυναίκες θα σας βοηθήσει να βρίσκεστε κοντά, να συζητάτε και να προσπαθείτε μαζί να ξεπεράσετε τα όριά σας και να αγωνιστείτε για μία καλύτερη καθημερινότητα.

Ενδυνάμωση των γυναικών: Οι τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου-2

Ενημερώσου για πρωτοβουλίες που αφορούν γυναίκες

Πολλές είναι εκείνες οι πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των γυναικών που έχουν ενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε μία προσπάθεια να κινητοποιηθούν ολοένα και περισσότεροι φορείς. Ο Στόχος 5 του ΟΗΕ για τη ισότητα των φύλων επιδιώκει τον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και των κοριτσιών οπουδήποτε και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και της σεξουαλικής και κάθε άλλου είδους εκμετάλλευσης.

Ο Οργανισμός Ενωμένων Εθνών από το 2016 έχει λανσάρει και μία πρωτοβουλία με τίτλο «Αρχές για την Ενδυνάμωση των Γυναικών», εστιάζοντας στη δέσμευση της ηγεσίας του επιχειρηματικού κόσμου για την πλήρη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των γυναικών. Πρόκειται για επτά αρχές, τις οποίες μπορούν να αποδεχθούν και άλλοι φορείς, κρατικοί, τοπικοί, περιφερειακοί, διεθνή δίκτυα και οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά. Συμπεριλαμβάνουν την ένταξη της αρχής της ισότητας των φύλων σε όλα τα ιεραρχικά κλιμάκια, τον σεβασμό και τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των εργαζομένων χωρίς ίχνος διάκρισης λόγω φύλου, τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας όλων των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών, την προώθηση της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της επαγγελματικής εξέλιξης των γυναικών, την υιοθέτηση επιχειρηματικών πλάνων και πρακτικών τροφοδοσίας, εμπορίας και προώθησης αγαθών με τρόπο ώστε να αναβαθμίζεται και να ισχυροποιείται η θέση των γυναικών, την προώθηση της ισότητας μέσω ανάλογων πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο και την αξιολόγηση και λογοδοσία για τα βήματα προόδου υπέρ της ισότητας των φύλων.

Ενδυνάμωση των γυναικών: Οι τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου-3

Γνώρισε τι σημαίνει το Bloomberg Gender Equality Index (GEI)

Ο διεθνής δείκτης ισότητας των φύλων Bloomberg Gender Equality Index (GEI) αποτελεί ακόμη μία πρωτοβουλία που στοχεύει στην παρακολούθηση των επιδόσεων εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να δημοσιοποιούν τις προσπάθειες που κάνουν για να στηρίξουν την ισότητα των φύλων. Είναι ένας από τους εγκυρότερους δείκτες διεθνώς, και σε αυτόν έχουν ενταχθεί συνολικά 418 εταιρείες (5 εκ των οποίων ελληνικές) εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, 11 κλάδων από 45 χώρες, που η κεφαλαιοποίησή τους ξεπερνά τα $16 τρισ. Αξιολογεί την ισότητα των φύλων, εστιάζοντας σε 5 πυλώνες: την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας και διαχείρισης ταλέντου, την ισότητα στις αμοιβές ανάμεσα στα δύο φύλα, την κουλτούρα χωρίς αποκλεισμούς, τις πολιτικές ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον.

Η Eurobank στον δείκτη Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022

Στον δείκτη Bloomberg Gender Equality Index (GEI) 2022 εντάχθηκε η Eurobank, σε μία σημαντική εξέλιξη που αποτελεί αναγνώριση της δέσμευσης ενός ομίλου – ο οποίος καταγράφει υψηλό ποσοστό γυναικείας απασχόλησης πάνω από 60% του συνόλου των εργαζομένων – να στηρίζει τις γυναίκες εργαζόμενες σε κάθε στιγμή της καριέρας τους, καθώς και της προσήλωσής του στην εφαρμογή των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance) σε όλες τις πτυχές λειτουργίας του.

Η Eurobank εφαρμόζει υψηλά πρότυπα επαγγελματισμού και ενεργές πολιτικές κατά των διακρίσεων και του αποκλεισμού, με στόχο ένα περιβάλλον εργασίας ανοιχτό προς όλους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ατομικά δικαιώματα, ανοικτή πρόσβαση στις ανώτερες διοικητικές θέσεις, παροχή ίσων ευκαιριών προσωπικής και επαγγελματικής εξέλιξης, ισότητα στα μισθολογικά κριτήρια, αξιοκρατία στην αξιολόγηση και επιβράβευση. Ενδεικτική της διαχρονικής στόχευσης της τράπεζας στη δημιουργία μίας ουσιαστικής εταιρικής κουλτούρας συμπερίληψης είναι η πρόσφατη πρωτοβουλία της Τράπεζας Women In Banking (Women Leadership Acceleration Mentoring Program), ένα πρόγραμμα mentoring από γυναίκες σε γυναίκες, με στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων ηγετικών δεξιοτήτων προκειμένου να υπερβούν εμπόδια ή αντιλήψεις που περιορίζουν την επαγγελματική τους εξέλιξη και να ενδυναμωθούν επαγγελματικά στον οργανισμό.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT