Ενέργεια : Θα συνεχίσουμε να ζούμε με υψηλές τιμές για μεγάλο διάστημα

Ενέργεια : Θα συνεχίσουμε να ζούμε με υψηλές τιμές για μεγάλο διάστημα

Η αγορά φυσικού αερίου θα πάρει χρόνια για να ισορροπήσει, ανέφεραν στο συνέδριο Power & Gas Forum παράγοντες του κλάδου.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης

Την εκτίμηση ότι η αγορά φυσικού αερίου θα πάρει χρόνια να ισορροπήσει και άρα θα συνεχίσουμε να ζούμε με υψηλές τιμές ενέργειας εξέφρασαν χθες από το βήμα του συνεδρίου Power & Gas Forum παράγοντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας. «Είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για την τιμή του αερίου τα επόμενα χρόνια», τόνισε στην ομιλία της η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλι, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ανταγωνισμού διαφορετικών περιοχών του κόσμου για εξασφάλιση ποσοτήτων. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι τον χειμώνα θα έχουμε μεγάλο ανταγωνισμό για τα φορτία LNG και το πρόβλημα ευελιξίας της αγοράς θα επιδεινωθεί, και ότι για να ισορροπήσει η αγορά θα πάρει χρόνια.

Την άποψη ότι οι τιμές φυσικού αερίου δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα των 25 ευρώ η μεγαβατώρα των προηγούμενων ετών εξέφρασε ο καθηγητής του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος εκτιμώντας ότι θα σταθεροποιηθούν, όταν αυτό συμβεί, σε ένα εύρος μεταξύ 40 και 60 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ ο γενικός διευθυντής της Protergia Ντίνος Μπενρουμπή χαρακτήρισε ως εύλογη μια τιμή της τάξης των 25-30 ευρώ, σημειώνοντας ότι το φυσικό αέριο παραμένει μια φθηνή πηγή ενέργειας παρά το γεγονός της εκτόξευσης της τιμής στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον φθηνές λύσεις για την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ότι όποια λύση προκριθεί θα είναι δυσβάσταχτη και ακριβή για τις οικονομίες και τους καταναλωτές.

Η αγορά φυσικού αερίου θα πάρει χρόνια για να ισορροπήσει, ανέφεραν στο συνέδριο Power & Gas Forum παράγοντες του κλάδου.

Στη συζήτηση περί «ουρανοκατέβατων» κερδών ο κ. Μπενρουμπή υποστήριξε ότι δεν μπορεί το φυσικό αέριο που ορίζει «ταβάνι» στην τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς να παράγει «ουρανοκατέβατα» κέρδη. Σημείωσε επίσης ότι «το μέτρο της αναδρομικής φορολόγησής τους δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση, μια και υπάρχει σχετική συνταγματική πρόβλεψη που το απαγορεύει και μάλιστα ανάλογες αναφορές βρίσκουμε και στην κείμενη νομοθεσία άλλων χωρών και συνολικά στα κείμενα της Ε.Ε.».

«Θα εξετάσουμε τα κέρδη όλων των εταιρειών και ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και όλες τις τεχνολογίες. Θα καταλήξουμε σε ένα πόρισμα και μετά θα το κοινοποιήσουμε. Δεν εξαιρούμε κανέναν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο πλαίσιο του συνεδρίου ο υπουργός Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι έχει δοθεί από τον Σεπτέμβριο εντολή στη ΡΑΕ να ελέγχει την εφαρμογή τυχόν αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στις εταιρείες προμήθειας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την πιθανότητα να υπάρχουν υπερκέρδη ή ακόμη και αισχροκέρδεια. «Αυτό θα φανεί στους ισολογισμούς και τη διαφορά θα τη φορολογήσουμε», είπε ο υπουργός. Ερωτηθείς για πιθανή αναθεώρηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης λόγω της συγκυρίας, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ορόσημο του 2028 που προβλέπει το ΕΣΕΚ και σημείωσε ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση έπαιρνε μια διοικητική απόφαση για τη διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων πέραν του 2023 που προβλέπει ο προγραμματισμός της ΔΕΗ, η λειτουργία τους θα κριθεί με όρους αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Κάπρος αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της ύπαρξης της προημερήσιας αγοράς (χρηματιστηριακής). Η λύση για τη μείωση των τιμών, σύμφωνα με τον κ. Κάπρο, είναι τα διμερή συμβόλαια, τα οποία θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά. Ο ίδιος αμφισβήτησε το μοντέλο δημοπρασιών και κλειδωμένης τιμής για την ανάπτυξη των ΑΠΕ που εφαρμόζει η Ελλάδα, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να αποσυνδεθούν από την προστασία του Δημοσίου και να λειτουργήσουν με όρους αγοράς. Την άποψη του κ. Κάπρου περί ελλείμματος ανταγωνισμού και προώθησης διμερών συμβολαίων ως εργαλείου για τη μείωση των τιμών έδειξε με την ομιλία της να συμμερίζεται και η γ.γ. Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η εξυγίανση του ανταγωνισμού και τα διμερή συμβόλαια είναι ο μόνος τρόπος να μειώσουμε το συνολικό κόστος ρεύματος, είπε η κ. Σδούκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT