Βιομηχανία: Άλμα στις τιμές παραγωγού

Βιομηχανία: Άλμα στις τιμές παραγωγού

Αύξηση 33,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αύξηση η οποία προμηνύει σημαντικές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Αύξηση 33,6% σημείωσε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αύξηση η οποία προμηνύει σημαντικές ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο εν λόγω δείκτης «σκαρφάλωσε» στις 137,09 μονάδες, που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, καταρρίπτοντας βεβαίως το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Η αύξηση των τιμών παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), είναι σημαντική, όχι μόνο στους κλάδους που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας, αλλά σε μια σειρά κλάδων της βιομηχανίας παραγωγής διαρκών και μη διαρκών καταναλωτικών προϊόντων.

Το γεγονός δε ότι οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια και μεταφορικό κόστος έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2021 σημαίνει πλέον περιορισμένη δυνατότητα των περισσότερων επιχειρήσεων να απορροφήσουν την αύξηση του κόστους παραγωγής και να μην τη μετακυλίσουν στην τιμή καταναλωτή.

Η ταχύτητα δε των ανατιμήσεων αποτυπώνεται και στις μεταβολές του δείκτη σε μηνιαία βάση. Ετσι, ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσε τον Φεβρουάριο του 2022 αύξηση κατά 4,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021 παρουσίασε αύξηση 20% έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς και συγκεκριμένα 34,5% σε ετήσια βάση. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι ακόλουθες μεταβολές στους επιμέρους κλάδους της βιομηχανίας:

– Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 67%.

– Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 60,7%.

– Εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη 35,4%.

– Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 17,8%.

– Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού 11,2%.

– Παραγωγή βασικών μετάλλων 11,1%.

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 7,6%.

– Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 7,3%.

Κατέγραψαν τον Φεβρουάριο αύξηση 33,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 5,1%.

– Βιομηχανία τροφίμων 4,4%.

O δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία εγχώριας αγοράς σημείωσε σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, αύξηση 4,7%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στους ακόλουθους κλάδους της βιομηχανίας:

– Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 9%.

– Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 6,9%.

– Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων 5,1%.

– Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 4%.

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 2,9%.

– Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής 1,3%.

– Παραγωγή βασικών μετάλλων 1,1%.

– Βιομηχανία τροφίμων 1%.

– Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 0,9%.

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 0,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT