H Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

H Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

Εκτιμά πως είναι σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις στην οικονομία.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας πως είναι σε σχετικά καλή θέση για να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε προκλήσεις στην οικονομία λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αρνητικού αντικτύπου στην τουριστική βιομηχανία.

Πιο αναλυτικά, αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank κατά δύο βαθμίδες και στο Ba3 από Β2, την Alpha Bank κατά μία βαθμίδα στο Β1 από Β2 και την Τράπεζα Πειραιώς κατά επίσης μία βαθμίδα στο Β2 από Β3. Παράλληλα, αναβάθμισε και την Attica Bank σε Caa2 από Caa3 λόγω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου. Ο οίκος διατήρησε τις θετικές προοπτικές για όλες τις ελληνικές τράπεζες με βάση την προσδοκία ότι θα συνεχίσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τους επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε καλή θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν ως συνέπεια της COVID-19 και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.

Η Moody’s επισημαίνει πως οι λόγοι που την οδήγησαν στην αναβάθμιση είναι οι ενισχυμένες θεσμικές συνθήκες και συνθήκες διακυβέρνησης στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη ποιότητα του ενεργητικού και την επαναλαμβανόμενη κερδοφορία που σημείωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2021, λόγω των καλύτερων λειτουργικών και πιστωτικών συνθηκών και της συνεχούς εφαρμογής των σχεδίων μετασχηματισμού τους.

Οπως επισημαίνει ο οίκος, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν τεθεί σε πολύ πιο σταθερή βάση τα τελευταία χρόνια, με σταθερά και αυξανόμενα πλεονάσματα του προϋπολογισμού μεταξύ του 2016 και του 2019 και πρωτογενή πλεονάσματα που υπερβαίνουν τους στόχους που έχουν θέσει οι πιστωτές της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών στη χώρα, η οποία αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων στο τραπεζικό σύστημα. Παραθέτοντας τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζει πως τα NPEs μειώθηκαν σε περίπου 13% τον Δεκέμβριο του 2021, από 30% τον Δεκέμβριο του 2020 και σχεδόν 60% το 2015. Η προοδευτική μείωση της ανεργίας τα τελευταία χρόνια, που ήταν στο 12,8% τον Ιανουάριο του 2022 από 28% τον Ιούλιο του 2013, συνέβαλε επίσης στη μείωση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Το εγχώριο χρέος του ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ μειώθηκε σε περίπου 60% στο τέλος του 2021, από 117% το 2014, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη απομόχλευση των NPEs και την αύξηση του ΑΕΠ από τις τράπεζες καθώς οι οικονομικές συνθήκες σταδιακά ομαλοποιούνται.

Τέλος, η Moody’s αναφέρει πως οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αναβαθμιστούν περαιτέρω τους επόμενους 12-18 μήνες, εάν οι τράπεζες διατηρήσουν υγιή κεφάλαια και ρευστότητα, υλοποιώντας πλήρως τα σχέδια μετασχηματισμού τους, μειώνοντας περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και αξιοποιώντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, με την ανάπτυξη να κινείται κατά μέσο όρο στο 3%-4% το 2022-2025, παρέχοντας στις τράπεζες καλές ευκαιρίες δανεισμού που θα στηρίξουν τα έσοδά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT