Σχέδιο αποχώρησης από τη Ρωσία δρομολογεί η γαλλική Renault

Σχέδιο αποχώρησης από τη Ρωσία δρομολογεί η γαλλική Renault

Εξετάζει να μεταβιβάσει τις μετοχές της στην AvtoVaz σε Ρώσο επενδυτή

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Tη σταδιακή αποχώρησή της από τη Ρωσία σχεδιάζει η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, η οποία μεταξύ των δυτικών ομίλων του κλάδου έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση στην εκεί αγορά, την ώρα που άλλες μονάδες είτε την ακολουθούν είτε παραμένουν. Ο μεγάλος δανικός οίκος κοσμημάτων Pandora, λόγου χάριν, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από το Συμβούλιο Υπεύθυνης Κοσμηματοποιίας μετά την άρνησή του να δεχθεί το αίτημά του να απευθύνει έκκληση για να απομακρυνθούν τα μέλη του από τη Ρωσία. Σημειωτέον πως το Σώμα έχει 1.500 μέλη, μεταξύ των οποίων κορυφαίοι οίκοι του κλάδου, όπως ο Richemont και το εμπορικό του σήμα Cartier, ο Tiffany & Co. του ομίλου LVMH, καθώς και τα ρωσικά αδαμαντωρυχεία Alrosa. Η αντιπαράθεση κλιμακώνεται αναφορικά με τους πολύτιμους λίθους από τη Ρωσία, η οποία προμηθεύει τον κόσμο με το 1/3 της παγκόσμιας ποσότητας σε διαμάντια. Ο οίκος Tiffany έπαυσε να αγοράζει ρωσικά διαμάντια, ενώ η Αlrosa αποχώρησε από τη θέση του αντιπροέδρου στο Συμβούλιο. Οι έμποροι λιανικής δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την πορεία των ρωσικών διαμαντιών και ειδικά των πιο μικρών και φθηνών, στα οποία γίνεται διαλογή κατά μέγεθος και ποιότητα, χωρίς αρίθμηση, ενώ πολλά στέλνονται στην Ινδία για επεξεργασία, προτού πωληθούν στους οίκους κοσμημάτων και ρολογιών.

Οι δραστηριότητες της αυτοκινητοβιομηχανίας στη ρωσική αγορά αποτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, αυτή εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβιβάσει το πλειοψηφικό πακέτο της στη ρωσική κοινοπραξία AvtoVaz σε Ρώσο επενδυτή ως έναν τρόπο για να εξέλθει από τη χώρα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Επί του παρόντος η μεταβίβαση αυτή φαίνεται πως είναι η προτιμώμενη επιλογή και συν τοις άλλοις θα αποδεσμεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία από εμπλοκή της με τη Δικαιοσύνη όσον αφορά τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά και τους 45.000 εργαζομένους που απασχολεί. Υπενθυμίζεται ότι εκεί κατασκευάζονται τα οχήματα με το εμπορικό σήμα Lada διαμέσου της συνεργασίας Renault – AvtoVaz. Οι πληροφορίες δόθηκαν από τις προαναφερθείσες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους διότι οι διεργασίες παραμένουν ιδιωτικές. Αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Αναφορικά τώρα με το πώς το εργοστάσιό της στη Μόσχα, το οποίο της ανήκει πλήρως, θα ενταχθεί στο σχέδιό της για μεταβίβαση του 68% στην AvtoVaz, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί.

Η πράξη αυτή, δε, με αποδέκτρια την κρατική Rostec State, μέτοχο της AvtoVaz, δεν είναι εξασφαλισμένη, μιας και η τελευταία υπόκειται στις δυτικές κυρώσεις. Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, η τιμή της μετοχής της Renault έχει απολέσει σχεδόν το 22% της αξίας της. Το 2021, όπως υπενθυμίζεται, η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αποκομίσει από τη Ρωσία το 10% των εσόδων της, αν και γενικά τα εργοστάσια του κλάδου εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής λόγω ανεπάρκειας εξαρτημάτων. Οι δραστηριότητες της Renault στη ρωσική αγορά, τη δεύτερη μεγαλύτερή της, αποτιμώνται σε 1,1 δισ. ευρώ. Εκτός Ρωσίας αποφάσισε να θέσει εαυτόν και η αλυσίδα καταστημάτων αθλητικών ειδών (με παρουσία και στην Ελλάδα) Decathlon, βραχίονας της γαλλικής αυτοκρατορίας λιανεμπορίου υπό την αιγίδα της οικογένειας Μιλιέ. Η τελευταία βρίσκεται πίσω και από τα σούπερ μάρκετ Auchan και την αλυσίδα καταστημάτων «φτιάχ’ το μόνος σου» Leroy Μerlin. Τα τελευταία δύο εμπορικά σήματα διατηρούν την παρουσία τους στη Ρωσία, σε αντίθεση με την ελβετική τσιμεντοβιομηχανία Holcim, η οποία αποχωρεί, προσπαθώντας να πωλήσει τα τρία εργοστάσιά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT