Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

H εκτίναξη του πληθωρισμού και το ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένουν άκαρπες δημιούργησε χθες κλίμα δυσφορίας και ανησυχίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

H εκτίναξη του πληθωρισμού και το ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένουν άκαρπες δημιούργησε χθες κλίμα δυσφορίας και ανησυχίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με τους δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείνουν με πτώση, πλην του Λονδίνου. Αντιστοίχως καθοδική πορεία ακολουθούσαν αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 με απώλειες 0,13% και 0,40% αντιστοίχως. Στη Γηραιά Ηπειρο ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,41%, διαγράφοντας μία άνοδο τριών ημερών, με -1,45% έκλεισε ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,74% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,03% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,74% ο IBEX στη Μαδρίτη. Με άνοδο 0,55% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο. Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας και της εξόρυξης υπερακόντισαν σε απόδοση τους υπολοίπους χάρις στην αρωγή από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου, σιδηρομεταλλευμάτων και αλουμινίου. Επενδυτικοί κύκλοι επισημαίνουν πως οι κινήσεις αυτές δοκιμάζουν το εάν ισχύει το αφήγημα πως το χειρότερο στην αγορά των πρώτων υλών έχει παρέλθει.

Ανησυχία για πληθωρισμό και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχετική ανθεκτικότητα την οποία επιδεικνύουν τα χρηματιστήρια έρχεται σε έντονη αντίθεση με όσα συμβαίνουν στις αγορές παγίων περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνει ο Μάρκους Μόρις-Εϊτον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Allianz Global Investors, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg. «Παρατηρείται μεγάλη νευρικότητα ως προς τον ρυθμό που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δείχνει να αυξάνει τα επιτόκια, όταν η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αποδυναμώνεται».

Ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία υπερέβη τις εκτιμήσεις, φθάνοντας σε νέα επίπεδα ρεκόρ δεκαετιών, το κλίμα επηρέασε και ο προβληματισμός για πιθανό εμπάργκο της Ρωσίας στο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ενώ η Γερμανία προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο αυτό βάσει σχεδίου επείγουσας ανάγκης. Ο δε Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα θέσει εν ισχύι εξουσίες της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, ούτως ώστε να παρακινήσει σε αύξηση της εγχώριας παραγωγής κρίσιμης σημασίας μεταλλευμάτων για μπαταρίες, που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και αλλού. Τέλος, η τιμή του αργού Νέας Υόρκης ξεπέρασε τα 108 δολάρια το βαρέλι, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε προς το δολάριο κατά 0,7%, στο 1,1159 δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT