Χρηματιστήριο: Επιστροφή των πωλητών μετά το ράλι

Χρηματιστήριο: Επιστροφή των πωλητών μετά το ράλι

Στις 884 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης, με πτώση 0,59%

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

Πιέσεις σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το ισχυρό ράλι της Τρίτης, οι οποίες ωστόσο ήταν ελεγχόμενες, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις τράπεζες –οι οποίες είχαν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα– καθώς και σε επιλεγμένα blue chips.

Αν και η προσδοκία για μια πρώτη αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία οδήγησε σε σημαντικά κέρδη τις μετοχές στην Ευρώπη, είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και η κατάπαυση του πυρός δεν θα κλείσει τον κύκλο των κυρώσεων –ήτοι το ενεργειακό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό–, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Ετσι, αν και ο Γενικός Δείκτης επέδειξε αντανακλαστικά, η βιώσιμη ανοδική διάσπαση των 890 μονάδων απαιτεί μια καθοριστική θετική εξέλιξη στο γεωπολιτικό σκηνικό.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,59% στις 884,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 74,52 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης πλέον διαμορφώνονται στις 880 και 870 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 910 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,05% στις 2.139,12 μονάδες, ενώ στο +0,72% και στις 1.507,48 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το ενεργειακό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό για μεγάλο διάστημα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Coca-Cola (-2,85%), ΟΤΕ (-2,63%) και Quest (2,20%), ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν η Mytilineos και η ΕΥΔΑΠ. Ανοδικά ξεχώρισαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ράλι 7,81% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +6,33%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,70% στις 641,14 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -3,66%, την Alpha Bank στο -2,61%, την Πειραιώς στο -2,07% και την Εθνική Τράπεζα στο -1,77%. Ο κλάδος πάντως έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα πολλά θετικά μηνύματα από το περιβάλλον των αναλυτών.

Μετά την S&P στις αρχές της εβδομάδας, ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες έδωσε και η Moody’s, καθώς προχώρησε χθες σε αναβάθμιση της αξιολόγησής τους, υπογραμμίζοντας τη βελτίωση της κερδοφορίας τους και της ποιότητας του ενεργητικού, ενώ εκτίμησε πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν δημιουργία νέων NPEs. Την ίδια στιγμή, σε νέα έκθεσή της η Axia Research προχώρησε σε (μικρή) μείωση των τιμών-στόχων που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενσωματώσει τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία στον κλάδο, διατήρησε ωστόσο τη σύσταση «αγοράς» και για τις τέσσερις, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανόδου στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank η τιμή-στόχος διαμορφώνεται πλέον στο 1,55 ευρώ από 1,80 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 41%, για τη Eurobank στο 1,45 ευρώ από 1,50 ευρώ με περιθώριο ανόδου 40%, για την Εθνική στα 5,50 ευρώ από 6 ευρώ πριν, με περιθώριο ανόδου 71% και για την Πειραιώς στα 2,10 ευρώ από 2,15 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50%.

Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό και την ποιότητα του ενεργητικού, δηλαδή τις εισροές NPE, η Axia σημειώνει πως οι τάσεις παραμένουν υποστηρικτικές, με τις πρώτες ενδείξεις να μη δείχνουν σημαντικές εισροές NPE το α΄ τρίμηνο, ενώ παράλληλα αναμένει ότι τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα θα παραμείνουν ανθεκτικά και θα κινηθούν στα 4,7 δισ. ευρώ φέτος, καθώς η πιθανή ακύρωση (ή αναβολή) επενδυτικών σχεδίων από εταιρείες θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και οι υψηλότερες αποδόσεις στις εκδόσεις ομολόγων μπορεί να αυξήσουν τις ανάγκες χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT