Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις του πολέμου, λέει το ΔΝΤ

Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις του πολέμου, λέει το ΔΝΤ

«Εξαιρετικά ευάλωτη» στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει η οικονομία της Κύπρου, μολονότι η Μεγαλόνησος έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στη Ρωσία.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

«Εξαιρετικά ευάλωτη» στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία παραμένει η οικονομία της Κύπρου, μολονότι η Μεγαλόνησος έχει μειώσει σημαντικά την έκθεσή της στη Ρωσία. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής αποτίμησης της κυπριακής οικονομίας. Το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας επικαλούμενο τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου αλλά και των κυρώσεων που θα πλήξουν τις εξαγωγές υπηρεσιών και το εμπόριο, όπως και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Το Ταμείο εξέφρασε, έτσι, την εκτίμηση πως η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα επιβραδυνθεί περίπου στο 2% το τρέχον έτος, από το 5% στο οποίο είχε φτάσει το περασμένο έτος.

Προειδοποιώντας τη χώρα για το πού πρέπει να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της, ο Βόιτσεχ Μαλισέφσκι, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Κύπρο, τόνισε πως «η κύρια βραχυπρόθεσμη πρόκληση είναι να κατορθώσει να εκπονήσει μια καλά μελετημένη αντίδραση στον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία». Ο ίδιος επισήμανε πως «ο προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει επαρκή μέτρα δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενδεχομένως θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα στήριξης «αν τελικά ο αντίκτυπος του σοκ από τον πόλεμο αποδειχθεί ισχυρότερος από όσο έχει εκτιμηθεί έως τώρα».

Το Ταμείο υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Η γενικότερη εικόνα της κυπριακής οικονομίας είναι πάντως ικανοποιητική σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς στη διάρκεια του περασμένου έτους τόσο η παραγωγή όσο και η απασχόληση στη νήσο επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα. Το πρόβλημα που προκαλεί τώρα ο πόλεμος αφορά όμως τον τουρισμό, που ήδη έχει πληγεί από την πανδημία και δεν έχει ανακάμψει πλήρως. Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, ο τουρισμός στην Κύπρο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους Ρώσους ταξιδιώτες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του συνόλου και τώρα θα απουσιάσουν εξαιτίας του πολέμου. Οσον αφορά τον άμεσο αντίκτυπο που μπορεί να επιφέρουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι κυρώσεις, το Ταμείο εκτιμά πως θα είναι περιορισμένος. Οπως αναφέρει στη σχετική έκθεσή του, η Κύπρος έχει μειώσει την έκθεσή της στο ρωσικό κεφάλαιο εδώ και αρκετά χρόνια, στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και προπαντός στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης με τη διάλυση της Τράπεζας Κύπρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT