Αρνητικό τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές αγορές

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Την πρώτη τριμηνιαία πτώση τους εμφάνισαν χθες οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων μετά τις απαρχές της πανδημίας το 2020, διότι το επενδυτικό κλίμα επηρέασε αρνητικά η οικονομική αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και η εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων περιόρισε τη διάθεση των συναλλασσομένων να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν ρίσκο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,94%, με -0,83% o FTSE 100 στο Λονδίνο, με -1,31% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,21% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,10% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,23% ο IBEX στη Μαδρίτη. Ολοκληρώνοντας το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο Stoxx 600 είχε σωρεύσει απώλειες της τάξεως του 6,6%, διακόπτοντας την πιο μακρά τριμηνιαία ανοδική του περίοδο από το 1998. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές μετοχές υστερούν σε επίδοση εκείνων στην αμερικανική αγορά. Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία ο Stoxx 600 είχε άνοδο κάτω του 1%, ενώ 8% και πλέον ο S&P 500. Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις μετοχές τους πρώτους δύο μήνες του έτους λόγω ανησυχιών για βραδεία ανάπτυξη, κατάσταση που οξύνθηκε με την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων ως απόρροια της ουκρανικής κρίσης. Τον τόνο για τη χθεσινή πτώση στα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου έδωσαν οι μετοχές του κλάδου του λιανεμπορίου και των τραπεζών, ενώ εκείνες των ομίλων κοινής ωφελείας είχαν την καλύτερη επίδοση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει σωρεύσει απώλειες της τάξεως του 6,6%.

Αργά χθες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού επικρατούσε ανάλογη διάθεση ανάμεσα στους επενδυτές, ενώ οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν απώλειες κατά 0,54% και 0,43% αντιστοίχως. Ο S&P 500 το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου είχε πτώση της τάξεως του 3,7%, ήτοι τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020. Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ σταθεροποιήθηκαν μετά την άνοδο των 150 μ.β., τη μεγαλύτερη από το 1984. Το πετρέλαιο παρουσίασε κάμψη, αν και διατηρήθηκε σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι, και το αργό Νέας Υόρκης αργά χθες διαπραγματευόταν στα 102,08 δολάρια το βαρέλι με πτώση 5,32%. Η εξέλιξη αυτή, τέλος, σχετίζεται με το ότι οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν αποδέσμευση σχεδόν 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα επί εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT