Χρηματιστήριο: Στο κόκκινο έκλεισε ο Μάρτιος

Χρηματιστήριο: Στο κόκκινο έκλεισε ο Μάρτιος

Απώλειες 1,36% τον προηγούμενο μήνα για τον Γενικό Δείκτη, μικρή πτώση χθες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας με μικρές απώλειες, παρά το θετικό άνοιγμα, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει ελάχιστα στηρίγματα από μικρό αριθμό blue chips και τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η απόφαση της Ρωσίας για πληρωμή των εξαγόμενων ενεργειακών πόρων της σε ρούβλια, γεγονός που θα επιφέρει νέες αναταράξεις στις αγορές, όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services. Ετσι, όπως επισημαίνει, «παραμένουμε επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα διατηρώντας το ανοδικό όριο του Γενικού Δείκτη εντός της ζώνης των 890-900 μονάδων».

Ωστόσο, προσθέτει, αξίζει να σημειωθεί ότι εισερχόμαστε στην περίοδο διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές εισηγμένες το επόμενο τετράμηνο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ελληνικού Χρηματιστηρίου στις πτωτικές πιέσεις.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,59% στις 879,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,32 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 870 και 860 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 890 και 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,52% στις 2.127,94 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,29% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.503,07 μονάδες.

Το επόμενο διάστημα ξεκινάει η περίοδος διανομής μερισμάτων από τις ελληνικές εισηγμένες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Σαράντης (-2,58%), ΔΕΗ (-2,56%), Motor Oil (-2,56%) και ΕΥΔΑΠ (-2%) και ακολούθησαν με απώλειες άνω του 1% οι Coca-Cola, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Aegean με κέρδη 2,59%.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με άνοδο 0,29% στις 643 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με κέρδη 0,72% και την Eurobank στο +0,81%, ενώ απώλειες 0,36% σημείωσε η Alpha Bank και 0,35% η Πειραιώς.

Σε επίπεδο μήνα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,36%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5%.

Παρά τη θετική ψήφο εμπιστοσύνης από διεθνείς οίκους, όπως της Moody’s για τους ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, η νευρικότητα και η μεταβλητότητα δεν αναμένεται άμεσα να δώσουν τη θέση τους στην προσπάθεια για κίνηση προς τις 900 μονάδες στην παρούσα φάση, εκτιμά η Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Οπως ωστόσο σημειώνει η Alpha Bank, οι αποτιμήσεις του Χ.Α. διαμορφώνονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει στην έκθεση επενδυτικής στρατηγικής β΄ τριμήνου το τμήμα ανάλυσης διεθνών αγορών της τράπεζας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υψηλό (973,27 μονάδες) οκτώ ετών στις 16 Φεβρουαρίου πριν διορθώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Από την αρχή του έτους καταγράφει μικρή πτώση έναντι απωλειών 5% του δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI (σε ευρώ). Η τιμή/λογιστική αξία του Χ.Α. εμφανίζεται ελκυστικότερη (0,73) συγκριτικά με τις αναδυόμενες αγορές (1,69). Η εξυγίανση των ισολογισμών πιστωτικών ιδρυμάτων τα απελευθερώνει προκειμένου να χρηματοδοτήσουν νέα επενδυτικά σχέδια, που συνδυαστικά με τη χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να ενισχύσουν την ελληνική οικονομία μεσοπρόθεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT