Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ανοδική πορεία κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει σε ανοδική πορεία κυρίως λόγω των τιμών ενέργειας, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τους επόμενους μήνες, παρά τις αναμενόμενες επιπτώσεις στην οικονομία από τη συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, o κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε τον Μάρτιο σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο 7,5% σε ετήσια βάση από 5,9% τον προηγούμενο μήνα και σημαντικά υψηλότερα από την εκτίμηση της ΕΚΤ για μέση τιμή πληθωρισμού 5,6% τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Οι αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ, με την προθεσμιακή αγορά να τιμολογεί πλήρως, για πρώτη φορά, δύο αυξήσεις των 25 μ.β. εκάστη μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτό το περιβάλλον, οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων δέχθηκαν έντονες πιέσεις, οι οποίες όμως αποδείχθηκαν προσωρινές. Χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014, η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) έκλεισε σε θετικό έδαφος την Τετάρτη (+0,02%), και η απόδοση του 10ετούς κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018 (0,74%) πριν υποχωρήσουν το δεύτερο μισό της εβδομάδας ακολουθώντας τη σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου. Στον απόηχο δημοσιευμάτων που ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια ανακοπής της ανοδικής πορείας των τιμών, αποφάσισε την αποδέσμευση περίπου 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου την ημέρα από τα στρατηγικά αποθέματά της για διάστημα έξι μηνών, η τιμή του Brent μειώθηκε κοντά στα 102 δολ./βαρέλι την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, σημειώνοντας πτώση 14% περίπου σε εβδομαδιαία βάση, η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο ετών.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο κέρδισε έδαφος τις τελευταίες ημέρες μετά τη διάψευση των προσδοκιών για θετική έκβαση στον τελευταίο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και εν αναμονή των στοιχείων απασχόλησης του Μαρτίου στις ΗΠΑ το απόγευμα της Παρασκευής, που ενδέχεται να ενισχύσουν τις προσδοκίες της αγοράς για αύξηση 50 μ.β. στα επιτόκια της Fed στην επόμενη συνεδρίαση τον Μάιο (ενδεχόμενο που τιμολογεί η προθεσμιακή αγορά με πιθανότητα πάνω από 50%). Δεχόμενη πιέσεις από τη γενικότερη ενίσχυση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε κάτω από την περιοχή του 1,1100 την Παρασκευή έπειτα από προσωρινή άνοδο σε υψηλό ενός μήνα 1,1184 την προηγούμενη ημέρα, παραμένοντας όμως οριακά υψηλότερα (+0,8%) σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT