Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,28% και χαμηλός τζίρος

Χρηματιστήριο: Κέρδη 1,28% και χαμηλός τζίρος

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,64% 

1' 36" χρόνος ανάγνωσης

Με κέρδη ξεκίνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών τον Απρίλιο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, έχοντας καλύψει πλέον το έδαφος που έχει χάσει από τη δεύτερη ημέρα του πολέμου (25 Φεβρουαρίου), λαμβάνοντας στήριξη τόσο από επιλεγμένα blue chips και τράπεζες όσο και από την πλειονότητα των τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στόχος για τον Γενικό Δείκτη παραμένει η ανάκτηση των 900 μονάδων, κάτι που κατά τους εγχώριους αναλυτές είναι πιθανό την επόμενη εβδομάδα, εάν το επιτρέψει η ροή ειδήσεων από το γεωπολιτικό μέτωπο.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,28% και έκλεισε στις 890,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 54,72 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 2.155,77 μονάδες, με πτώση 0,60% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.529,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,21% στις 650,77 μονάδες.

Στόχος παραμένει η ανάκτηση των 900 μονάδων.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν με κέρδη άνω του 3% οι Ελλάκτωρ και ΟΤΕ και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2% οι Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Quest, Aegean.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,64% και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 7,54%.

Το πρώτο τρίμηνο ολοκληρώθηκε αντιστρέφοντας μερικώς την έντονη πτωτική εικόνα που καταγράφηκε μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η παρακαταθήκη που κληρονομεί το δεύτερο τρίμηνο είναι το υψηλό κόστος των πρώτων υλών και της ενέργειας, αφού ουσιώδης αποκλιμάκωση δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα παρά την έναρξη των διπλωματικών επαφών, όπως προσθέτει. Ωστόσο, ακόμα και σε μια αποκλιμάκωση της έντασης θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επανέλθει το οικονομικό περιβάλλον σε μια ισορροπία κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Επομένως είναι αναμενόμενο το α΄ εξάμηνο να κινηθεί με πιο αδύναμα περιθώρια, ενώ ο παράγοντας της αύξησης των τιμών κάποια στιγμή θα αρχίσει να εμφανίζει μεγαλύτερες ελαστικότητες ζήτησης, περιορίζοντας τα έσοδα των πωλήσεων ανάλογα με την αναγκαιότητα και τη φύση των προϊόντων ή των υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT