Επενδύσεις σε private equity με ένα κλικ μέσω μιας πλατφόρμας

Επενδύσεις σε private equity με ένα κλικ μέσω μιας πλατφόρμας

«Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η αγορά της Αμερικής στην οποία εισήλθαμε πριν από δύο μήνες, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποκτήσουμε παρουσία και στη Σιγκαπούρη...»

3' 24" χρόνος ανάγνωσης

«Μεγάλο στοίχημα για εμάς αποτελεί η αγορά της Αμερικής στην οποία εισήλθαμε πριν από δύο μήνες, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποκτήσουμε παρουσία και στη Σιγκαπούρη. Εως το τέλος του έτους, στόχος μας είναι να διπλασιάσουμε από 1,5 δισ. ευρώ σε 3 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που διαχειριζόμαστε για λογαριασμό των πελατών μας, ο αριθμός των οποίων ξεπερνάει τους 2.500». Σε αυτές τις φράσεις ο Αλέξανδρος Αργυρός, συνιδρυτής της –ελληνικών και γερμανικών συμφερόντων– startup Moonfare συμπυκνώνει στην «Κ» το σχέδιό της, λίγες ημέρες μετά την επένδυση ύψους 35 εκατ. δολ. του λονδρέζικου private equity Vitruvian Partners στην εταιρεία. Είχε προηγηθεί ένας γύρος χρηματοδότησης ύψους 125 εκατ. δολ, μέσω ΑΜΚ, από την Insight Partners τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Moonfare, δημιούργημα του κ. Αργυρού, του CEO Steffen Pauls και του Heinrich von Liechtenstein, λειτουργεί σαν ένας ψηφιακός διαχειριστής κεφαλαίων αναπτύσσοντας μια πλατφόρμα η οποία επιτρέπει σε εύπορους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε κορυφαία private equity, στα οποία μέχρι πρότινος δεν είχαν πρόσβαση. Μεγάλα private equity, όπως τα KKR, The Carlyle Group, EQT Ventures, διαχειρίζονται κεφάλαια που ξεπερνούν τα 50 δισ. δολ., εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.ά.). Αναγνωρίζοντας την ανάγκη να «εκδημοκρατιστούν» οι επενδύσεις στον χώρο του private equity, η Moonfare μέσω της πλατφόρμας της δίνει τη δυνατότητα σε «μικροεπενδυτές», που δεν διαχειρίζονται μεγάλα ποσά κεφαλαίων, να επενδύσουν σε τέτοιου μεγέθους private equity, απολαμβάνοντας τις υψηλές αποδόσεις που αυτά αποφέρουν. Μάλιστα υπολογίζεται ότι περίπου πέντε εκατομμύρια Ευρωπαίοι επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια σε αυτούς τους κολοσσούς, με τη στροφή ιδιωτών επενδυτών αλλά και διαχειριστών κεφαλαίων σε εναλλακτικές μακροπρόθεσμες επενδύσεις να είναι όλο και πιο έντονη. Αυτό οφείλεται στην αστάθεια που επικρατεί τελευταία στην αγορά ομολόγων και μετοχών.

«Το μικρότερο ποσό επένδυσης που μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος μέσω της πλατφόρμας σε ένα portfolio funds είναι 50.000 ευρώ, όταν συνήθως ζητάται από τους ιδιώτες επενδυτές να μπορούν να επενδύσουν το λιγότερο 10 εκατ.». Εκτός από τοποθετήσεις σε μερικά από αυτά τα private equity, η πλατφόρμα έχει αναπτύξει προϊόντα μέσω των οποίων ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει σε έναν αριθμό από funds, τα οποία επενδύουν σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως είναι οι startups. Τέτοια είναι τα παραδείγματα των General Catalyst, Insight Partners κ.ά.

Η ελληνογερμανική startup Moonfare διαχειρίζεται κεφάλαια 1,5 δισ. και έχει πάνω από 2.500 πελάτες παγκοσμίως.

Αντίστοιχες υπηρεσίες παρέχουν και επενδυτικές τράπεζες. Ομως σε τι διαφέρει η Moonfare; Οπως εξηγεί ο κ. Αργυρός, «ο πελάτης μέσω της πλατφόρμας έχει πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό private equity funds. Σήμερα αριθμούμε πάνω από 40, από τα οποία τα μισά είναι τα μεγαλύτερα στην αγορά. Επίσης, το κόστος του ιδιώτη επενδυτή για να επενδύσει σε αυτά είναι ίσως το χαμηλότερο από αυτό που κυκλοφορεί στην αγορά. Η Moonfare λαμβάνει εφάπαξ προμήθεια 1% από την εγγραφή του ενδιαφερόμενου επενδυτή στην πλατφόρμα, αλλά και 0,5% ετησίως από τη διαδικασία διαχείρισης της επένδυσης εντός της πλατφόρμας. Σε μια τράπεζα συνήθως απαιτείται το διπλάσιο», εξηγεί. «Εκτός από αυτά, τράπεζες υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να έχουν καταθέσεις υψηλότερες του ποσού που θέλουν να επενδύσουν. Δεν υπάρχει flexibility», αναφέρει, εξηγώντας πως όλη η διαδικασία της εγγραφής και του ελέγχου του επενδυτή γίνεται ψηφιοποιημένα μέσα σε 15 λεπτά. «Εχουμε έναν αλγόριθμο o οποίος συνδέεται με βάσεις δεδομένων που δείχνουν εάν το μητρώο των επενδυτών είναι καθαρό και εάν είναι εξοικειωμένοι με τον συγκεκριμένο τύπο επενδύσεων». Σημειώνεται πως η Moonfare υπόκεινται κάθε χρόνο σε έλεγχο από μεγάλους χρηματοοικονομικούς συμβούλους, προκειμένου να διασφαλίζεται η σωστή ροή των κεφαλαίων των επενδυτών.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στο Βερολίνο, έχει διαθέσει την υπηρεσία της σε 20 χώρες και πρόσφατα εισήλθε στην αγορά της Αμερικής, την ανάπτυξη της οποίας έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μαγιάκος, ένα από τα πρώτα στελέχη της εταιρείας. «Στα σχέδιά μας είναι η είσοδός μας στην αγορά της Μέσης Ανατολής. Επίσης θέλουμε να αυξήσουμε τις συνεργασίες που έχουμε με τράπεζες, σαν αυτή που διατηρούμε με τη γερμανική Berenberg, προκειμένου να βοηθήσουμε τους δικούς τους πελάτες να αποκτήσουν πρόσβαση στα μεγάλα private equity funds». Οσο για την Ελλάδα, αυτή δεν βρίσκεται στα άμεσα σχέδια της εταιρείας, εάν και ο κ. Αργυρός διακρίνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από Ελληνες επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT