Twitter: Ο Ελον Μασκ είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχός του

Twitter: Ο Ελον Μασκ είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχός του

Αγόρασε το 9,2% της εταιρείας καταβάλλοντας ποσό 2,89 δισ. δολαρίων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο μεγιστάνας και ιδρυτής της καλιφορνέζικης Tesla, Ελον Μασκ, διεκήρυττε στο κοινωνικό δίκτυο του Twitter ότι ίσως να δημιουργήσει ο ίδιος μία αντίστοιχη πλατφόρμα, διότι η ελευθερία του λόγου δεν γίνεται σε αυτό σεβαστή. Μόλις χθες γνωστοποιήθηκε ότι απέκτησε μερίδιο της τάξεως του 9,2% στο Twitter, καθιστάμενος ο μεγαλύτερος μέτοχός του. Oταν ο Ελον Μασκ δημοσιοποίησε την πρωτοβουλία του, η τιμή της μετοχής του Twitter στις χθεσινές συναλλαγές πριν από το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς εμφάνισε άνοδο σχεδόν 26%. Οι μετοχές που απέκτησε αποτιμώνται στα περίπου 2,89 δισ. δολάρια, υπολογίζοντας την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Ο 50χρονος Ελον Μασκ τον Μάρτιο είχε διενεργήσει μία δημοσκόπηση μεταξύ των πολυάριθμων ακολούθων του στο εν λόγω κοινωνικό δίκτυο, ρωτώντας τους εάν αυτό συμβαδίζει με τις αρχές της ελευθερίας της έκφρασης. Ανάμεσα στα 80 εκατομμύρια των ακολούθων του, το 70% και πλέον απάντησε αρνητικά. Στη συνέχεια, αφού έλαβε την απάντηση αυτή, ρώτησε εάν χρειάζεται μια νέα πλατφόρμα, τονίζοντας πως εξετάζει σοβαρά τη δημιουργία της. Αξίζει να αναφερθεί πως ο δισεκατομμυριούχος, μία από τις προσωπικότητες με εκτεταμένη επιρροή στο Twitter, έχει αρκετά συχνά βρεθεί αντιμέτωπος με προβλήματα λόγω αναρτήσεών του.

Ο δημιουργός της Tesla επιδιώκει, επί του παρόντος, να αποχωρήσει από συμφωνία του 2018, την οποία συνήψε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία θέτει όρια σχετικά με τα γραφόμενά του, που έχουν να κάνουν με την αυτοκινητοβιομηχανία του. Η νέα επένδυση Μασκ θα είναι ακόμα μία δοκιμασία για τον Παράγκ Αγκραουάλ, νέο διευθύνοντα σύμβουλο στο Twitter, που διαδέχτηκε στα τέλη του 2021 τον Τζακ Ντόρσεϊ. Ο τελευταίος αποχώρησε απροσδόκητα από το κοινωνικό δίκτυο τον Νοέμβριο. Ο Παράγκ Αγκραουάλ δεσμεύθηκε να ενισχύσει τους μηχανισμούς λογοδοσίας, να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων και να βελτιώσει την εκτέλεση υπηρεσιών και προϊόντων. Επιπλέον, έθεσε φιλόδοξους στόχους ανάπτυξης, όπως η αύξηση των ετήσιων εσόδων στα 7,5 δισ. δολάρια και εξασφάλιση 315 εκατομμυρίων χρηστών την ημέρα έως την εκπνοή του 2023.

Από πλευράς του ο Ελον Μασκ είχε προβεί σε μια μυστηριώδη ανάρτηση τον Δεκέμβριο μετά την αλλαγή φρουράς στο Twitter. Δημοσίευσε δύο εικόνες όπου στην πρώτη εμφανιζόταν ο Αγκραουάλ ως Ιωσήφ Στάλιν και ο Ντόρσεϊ ως ο στενός συνεργάτης του Νικολάι Γιεζόφ, επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας της ΕΣΣΔ, ο οποίος στη δεύτερη φαίνεται να τον έχουν ρίξει στο νερό. «Δίνεται η εντύπωση ότι ο Ελον Μασκ έχει στρέψει με επιμονή το βλέμμα του στο Twitter», τονίζει ο Νταν Αϊβς, αναλυτής της Wedbush, προσθέτοντας ότι το «μερίδιό του ίσως και να μεταφραστεί σε πιο επιθετικό ρόλο εντός της εταιρείας». Η εταιρεία του Twitter δείχνει ιδιαίτερα ευπρόσβλητη σε έξωθεν πιέσεις, διότι, αντιθέτως με τα όσα ισχύουν στην περίπτωση των Google, Amazon, Facebook και Snap, οι ιδρυτές της δεν έχουν έλεγχο μέσω ψήφων για τη μελλοντική της πορεία. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως προσφάτως ανέκαμψε από την εκστρατεία του επενδυτικού οίκου –και ακτιβιστή μετόχου της– Εlliot Management, που ξεκίνησε το 2020 και κατέληξε στο να καταρτίσει σχέδιο διαδοχής ο Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος διατελούσε διευθύνων σύμβουλός της για δεύτερη θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT