Οριακή άνοδος κατά 0,31% και στάση αναμονής στο Χ.Α.

Οριακή άνοδος κατά 0,31% και στάση αναμονής στο Χ.Α.

Στις 893,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 49,98 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σταθεροποιητικές τάσεις και χαμηλός τζίρος επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις κυρίως σε τράπεζες και blue chips, εν μέσω ενός γενικότερα επιφυλακτικού κλίματος διεθνώς.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, ο Γενικός Δείκτης, ελλείψει σημαντικών εξελίξεων, αναμένεται να συνεχίσει στο μοτίβο της συσσώρευσης με ελεγχόμενες διακυμάνσεις, αν και ο Απρίλιος αποτελεί με βάση την Ιστορία τον καλύτερο μήνα για το Χ.Α. από απόψεως αποδόσεων.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,31% και έκλεισε στις 893,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,98 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 2.166,60 μονάδες, ενώ με οριακές απώλειες 0,15% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.528,46 μονάδες.

Ο Απρίλιος αποτελεί με βάση την Ιστορία τον καλύτερο μήνα για το Χ.Α. από απόψεως αποδόσεων.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, έξι τίτλοι έκλεισαν στο «κόκκινο», με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχονται οι Titan (-3,12%), Coca-Cola (-2,38%) και Σαράντης (-1,10%), ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Mytilineos στο +3,17% και ακολούθησε η Quest στο +2,54%. Επίσης, κέρδη άνω του 1% κατέγραψαν οι Jumbo, ΔΕΗ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,73% στις 655,52 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει στο +2,01%, την Alpha Bank στο +1,01% και την Πειραιώς στο +0,32%, ενώ μικρές απώλειες της τάξης του 0,28% σημείωσε η Eurobank.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν θετικές παρά τις αυξημένες αβεβαιότητες. Σε νέα έκθεσή της η Eurobank Equities σημείωσε πως στο τρέχον, χειρότερο απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά ακόμα θετικό περιβάλλον, η επενδυτική προοπτική των ελληνικών τραπεζών παραμένει σε γενικές γραμμές άθικτη και διατηρεί τις αξιολογήσεις της. Αν και αναμένει ότι η εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών θα είναι κάπως πιο αδύναμη απ’ ό,τι περίμενε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε βιώσιμη κερδοφορία από φέτος.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σημειώνει πως ο τραπεζικός κλάδος είναι ξανά επενδύσιμος έπειτα από πολλά χρόνια, με τους οίκους να ανεβάζουν ανοδικά τους στόχους τους συχνά, με τελευταία τη Μoody’s που αναβάθμισε και τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Κατά τον αναλυτή, ο Απρίλιος στατιστικά μοιράζει κέρδη στις αγορές, με τον κλάδο της πληροφορικής στο Χ.Α. να συνεχίζει να είναι ο κλάδος αιχμής σε αποδόσεις, μια και έχει τη μερίδα του λέοντος από τα νέα έργα τόσο του 2022 όσο και των επόμενων ετών. Κατασκευές, βιομηχανία αλλά και ενέργεια συνεχίζουν να έχουν όλες τις πιθανότητες να υπεραποδώσουν, πέραν του τραπεζικού κλάδου. Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την Beta Securities, o Απρίλιος είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας του Χρηματιστηρίου: Από το 1999 μόλις έξι χρονιές ο Γενικός Δείκτης έχει κλείσει με αρνητικό πρόσημο, ενώ η μέση μηνιαία απόδοση είναι 3,7%, η υψηλότερη όλων των μηνών με βάση τις παρατηρήσεις των τελευταίων 23 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT