Φυσικό αέριο: Στα 40 ευρώ/MWh η επιδότηση τον Απρίλιο

Φυσικό αέριο: Στα 40 ευρώ/MWh η επιδότηση τον Απρίλιο

Διπλάσια θα είναι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, δηλαδή θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ.

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Διπλάσια θα είναι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, δηλαδή θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ.

Την ενημέρωση έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επιστολή προς τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο. Το μέτρο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι αυξημένες είναι και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Απρίλιο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Στα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 150 kWh του μήνα και 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh . Ετσι η μηνιαία ενίσχυση για μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ. Επίσης προβλέπεται διπλάσια επιδότηση (130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση) στις επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένη ενίσχυση (230 ευρώ/MWh) για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία.

Για τους λογαριασμούς ρεύματος η επιδότηση αυξάνεται στα 72 ευρώ από 40 ευρώ τον Μάρτιο.

Χθες το φυσικό αέριο στις ευρωπαϊκές αγορές παρουσίαζε διακυμάνσεις, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις για νέες κυρώσεις στη Ρωσία και την πιθανή αντίδραση του Κρεμλίνου. Η Ε.Ε. σχεδιάζει να προτείνει υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, αλλά δεν σχεδιάζει να επιβάλει κυρώσεις για το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο – προς το παρόν. Δεν υπάρχει ομοφωνία σχετικά με το φυσικό αέριο, δήλωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο Cope.

Η Ε.Ε. εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου και η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων θα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, ειδικά εάν χρειάζεται επιπλέον όγκους για να αντικαταστήσει τον ρωσικό άνθρακα.

Μια άλλη παράμετρος αβεβαιότητας είναι η απαίτηση της Μόσχας να γίνονται οι πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια, οι επιπτώσεις της οποίας εξακολουθούν να αξιολογούνται από μεγάλους Ευρωπαίους αγοραστές. Πολλοί εκφράζουν την ελπίδα ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί και ότι δεν θα υπάρξει πλήρες ενεργειακό εμπάργκο ή η Ρωσία δεν θα διακόψει τις εξαγωγές. «Αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αποφευχθούν» οι περιορισμοί στις προμήθειες, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τόσο τη Ρωσία όσο και την Ευρώπη. Η Ρωσία θα λιμοκτονούσε χωρίς αυτά τα χρήματα, αλλά και η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε μια σοβαρή ενεργειακή κρίση πιθανότατα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Κρις Γουίφερ, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory Ltd., σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Οι ρωσικές εξαγωγές

Προς το παρόν, οι ρωσικές προμήθειες στην Ε.Ε. είναι σταθερές και μάλιστα αυξήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, πριν από περίπου έξι εβδομάδες.

Χθες στην Ολλανδία, αγορά αναφοράς για την Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου ήταν 1,7% υψηλότερη στα 111,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σχέση με την προηγούμενη.

Το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης και οι σταθερές εισαγωγές έφεραν κάποια ανακούφιση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αλλά η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμούς, με τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να αναζητούν πρόσθετες ποσότητες LNG για την περίπτωση που διακοπούν οι ρωσικές ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT