Κ. Φραγκογιάννης στην «Κ»: Ασφαλέστερες εξαγωγές, ο στόχος της Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων

Κ. Φραγκογιάννης στην «Κ»: Ασφαλέστερες εξαγωγές, ο στόχος της Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων

Ο υφ. Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κ. Φραγκογιάννης μιλάει στην «Κ»

4' 0" χρόνος ανάγνωσης

Πώς η νέα Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων θα ασφαλίζει, έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής, τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Ελληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών ή ακόμα και κατασκευής τεχνικών έργων εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης. Η ίδρυσή της με σχετικό νόμο ήταν απαραίτητη διότι η αντίληψη της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με τη μελέτη της αντίστοιχης διεθνούς εμπειρίας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το θεσμικό καθεστώς ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων παρουσίαζε βασικές ανεπάρκειες. Η Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας θα έχει υποστηρίξει αθροιστικά εξαγωγές ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εν λόγω εξαγωγές προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους 21,6 δισ. ευρώ και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Κ. Φραγκογιάννης στην «Κ»: Ασφαλέστερες εξαγωγές, ο στόχος της Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων-1– Μόλις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΞ για εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. Εξηγήστε μας γιατί είναι σημαντικός για την οικονομία και την εξωστρέφεια.

– Ο ρόλος των οργανισμών εξαγωγικών πιστώσεων γενικώς είναι να προσφέρουν σε εγχώριες εταιρείες χρηματοδότηση, εγγυήσεις και ασφάλιση, ώστε να διευκολύνεται η δραστηριοποίησή τους στις διεθνείς αγορές. Αυτό που κάνει πρακτικά ο ΟΑΕΠ –και στο εξής η Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων– είναι να ασφαλίζει, έναντι εμπορικών και πολιτικών κινδύνων μη πληρωμής, τις εξαγωγικές πιστώσεις που παρέχουν οι Ελληνες εξαγωγείς σε πελάτες του εξωτερικού για την πώληση προϊόντων, υπηρεσιών ή ακόμα και κατασκευής τεχνικών έργων. Θα ήθελα να τονίσω τη σπουδαιότητα της ύπαρξης του συγκεκριμένου οργανισμού για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που αποτελούν και την πλειονότητα στη χώρα μας. Και ο λόγος είναι απλός: για τις μεγάλες πολυεθνικές τα πράγματα είναι εύκολα καθώς υπάρχει μεγάλη εμπειρία, κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και τεχνογνωσία. Κάτι που δεν είναι διόλου απλό ή ακόμα και κατανοητό π.χ. στον Ελληνα παραγωγό αγροτικών προϊόντων που επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.

– Πώς κρίνετε τη λειτουργία του Οργανισμού μέχρι σήμερα και ποια η σκοπιμότητα της μεταρρύθμισης;

– Ο Οργανισμός υπάρχει στη χώρα μας από το 1966 και με τη μορφή του ΟΑΕΠ λειτουργεί από το 1988 ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Η αντίληψη της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας σε συνδυασμό με τη μελέτη της αντίστοιχης διεθνούς εμπειρίας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το θεσμικό καθεστώς ασφάλισης των εξαγωγικών πιστώσεων παρουσίαζε βασικές ανεπάρκειες για να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας. Με τον νέο νόμο, λοιπόν, αντιμετωπίζεται η ανάγκη εκσυγχρονισμού του φορέα στα πρότυπα των ομολόγων του στην Ευρώπη. Να διευκρινίσω εδώ ότι ο φορέας –τόσο ο ΟΑΕΠ όσο και η διάδοχος νέα Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων– διαθέτει ίδια κεφάλαια, δεν αποτελεί φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν επιχορηγείται από το κράτος.

Επιδίωξη, οι ασφαλίσεις πιστώσεων να φθάσουν τα 8,7 δισ. ευρώ σε βάθος πενταετίας.

– Ποια είναι τα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης;

– Βασική αδυναμία του οργανισμού στην προηγούμενη μορφή του ήταν το έλλειμμα στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων –που θα ονομάζεται διεθνώς Export Credit Greece– θα προσφέρει 10 νέα προϊόντα στον τομέα της εγγύησης, της ασφάλισης και της χρηματοδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων όσο και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που εμπλέκονται στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Επιπλέον, στο εξής θα παρέχονται συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξή τους. Με άλλα λόγια, θα λειτουργεί ως one stop shop για τη δραστηριοποίηση στις διεθνείς αγορές. Στόχος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον μικρό, στον μεσαίο εξαγωγέα και όχι μόνο να του δώσουμε αυτά που θα έπρεπε να ξέρει ότι υπάρχουν και θα έπρεπε να τα αναζητήσει, αλλά να τον εκπαιδεύσουμε και στον τρόπο που πρέπει να λειτουργήσει.

– Πολλοί όμως επιχειρηματολογούν κατά της μετατροπής του οργανισμού σε Α.Ε.

– Αυτό που προσφέρει η ανώνυμη εταιρεία σε σχέση με το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι, πρώτον, ότι ο φορέας υπάγεται σε κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν για τις δημόσιες επιχειρήσεις και περιορίζουν τους βαθμούς ελευθερίας και προσαρμογής στις απαιτήσεις της αγοράς. Δεύτερον, καθίσταται ευκολότερη η υιοθέτηση διεθνών βέλτιστων πρακτικών και, τρίτον και καθοριστικότερο, δίνεται η δυνατότητα σύστασης θυγατρικών εντός και εκτός Ελλάδος, έτσι ώστε να αποκτήσει ο φορέας τον απαραίτητο βαθμό ευελιξίας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, θεσμοθετείται πλήρες φάσμα ελέγχου της εταιρείας και των δραστηριοτήτων της, σε τέσσερα επίπεδα: σε επίπεδο διεύθυνσης της Α.Ε., τόσο από τη γενική συνέλευση της εταιρείας όσο και από το διοικητικό συμβούλιο, από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, από ορκωτούς ελεγκτές και από την Τράπεζα της Ελλάδος.

– Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει;

– Η Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων εκτιμάται ότι σε βάθος πενταετίας θα έχει υποστηρίξει αθροιστικά εξαγωγές ύψους 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εν λόγω εξαγωγές προβλέπεται ότι θα δημιουργήσουν παραγόμενο προϊόν ύψους 21,6 δισ. ευρώ και προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ ύψους 8,1 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την απαιτούμενη απασχόληση για την πραγματοποίηση των εν λόγω εξαγωγών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT