Η ΤτΕ αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων

Η ΤτΕ αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των επαγγελματικών ταμείων

Προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) γέρνει η ζυγαριά του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το θέμα της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Προς την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) γέρνει η ζυγαριά του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά το θέμα της εποπτείας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του δεύτερου πυλώνα. Αν και ακόμη ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου δεν έχει λάβει την οριστική απόφαση, ασφαλείς πληροφορίες θέλουν το σημαντικό ζήτημα της εποπτείας να έχει σχεδόν κλείσει. Παραμένουν οι τελικές διευθετήσεις και συνεννοήσεις με την ΤτΕ, ώστε να «κλειδώσει» οριστικά.

Σήμερα τα ΤΕΑ, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 1,8 δισ., εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και μια ειδική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας. Το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η εποπτεία παραμένει κατακερματισμένη σε διαφορετικές Αρχές, στις οποίες μάλιστα παρατηρείται υποστελέχωση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα κατά την ίδρυση ενός ταμείου.

Πάνω από 1,8 δισ. ευρώ είναι τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ΤΕΑ.

Ετσι, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τα ΤΕΑ, με στόχο να ενισχυθεί και να συνεχιστεί το αναπτυξιακό «momentum» του 2ου πυλώνα ασφάλισης, εξετάζεται το ζήτημα της εποπτείας παράλληλα με εξαιρετικής σημασίας θέματα, όπως τα χαρακτηριστικά των μικρών ΤΕΑ, τα «πολυεργοδοτικά» ταμεία και βέβαια το φορολογικό καθεστώς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες και έπειτα από διάλογο με τους φορείς, το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως προσανατολίζεται προς την ΤτΕ, με τις κατάλληλες όμως στελεχιακές παρεμβάσεις. Η διατήρηση του υπάρχοντος προβληματικού καθεστώτος έχει αποκλειστεί, ενώ η ίδρυση και η οργάνωση ενός νέου φορέα ή μιας νέας ανεξάρτητης αρχής που θα έχει τον ρόλο επόπτη φαίνεται πως αποκλείεται, καθώς κρίνεται ότι απαιτεί πολύ χρόνο για τη σύσταση και τη στελέχωσή της, ενώ σημαντικό θα είναι και το κόστος λειτουργίας της (νέα γραφεία, υλικοτεχνική υποδομή, επιπλέον προσωπικό). Επίσης, ως σημαντικό μειονέκτημα θεωρείται η έλλειψη των κατάλληλων και έμπειρων στελεχών από την αγορά, που θα μπορούν να καλύψουν τις θέσεις σε μια πιθανή νέα εποπτική αρχή. Κι όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς των ΤΕΑ, σήμερα η στελέχωση των υπηρεσιών παραμένει ελλιπής, πόσο μάλλον όταν η φύση της συγκεκριμένης εποπτείας είναι πολύ σημαντική και απαιτητική με ιδιαίτερα δύσκολα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς τα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης είναι σύνθετες οντότητες που πρέπει να είναι οργανωτικά επαρκείς.

Να σημειωθεί πάντως, ότι παρά τις ελλείψεις στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που έχει τεθεί από το 2002, τα τελευταία χρόνια τα ΤΕΑ έχουν μια διαρκώς αυξανόμενη παρουσία στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης με 201 εκατ. επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 4 ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης, από τους κλάδους του φαρμάκου, των πετρελαιοειδών, των τροφίμων και της ιδιωτικής ασφάλισης, τότε το συνολικό αποθεματικό εκτοξεύεται στο 1,8 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT