Έντονη ανησυχία στον κλάδο των μετάλλων

Έντονη ανησυχία στον κλάδο των μετάλλων

Οι πωλήσεις ρωσικών μετάλλων συνεχίζονται προς το παρόν καθώς δεν έχουν επιβληθεί στον κλάδο, τουλάχιστον έως τώρα, κυρώσεις.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Οι πωλήσεις ρωσικών μετάλλων συνεχίζονται προς το παρόν καθώς δεν έχουν επιβληθεί στον κλάδο, τουλάχιστον έως τώρα, κυρώσεις. Οι βιομηχανίες ανά τον κόσμο αγωνιούν καθώς η παγκόσμια προσφορά ήταν μειωμένη και πριν από τον πόλεμο, το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου ανησυχεί μήπως γεμίσουν οι αποθήκες του με ρωσικά μέταλλα που δεν θα μπορεί να διαθέσει και οι τιμές των μετάλλων ανεβαίνουν. Τον περασμένο μήνα το Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) ρώτησε 13 εκπροσώπους της βιομηχανίας του χαλκού κατά πόσον πρέπει να αποκλειστούν οι ρωσικές προμήθειες μετάλλου και οι 10 απάντησαν καταφατικά. Οταν όμως το ερώτημα ετέθη σχετικά με το νικέλιο και το αλουμίνιο, η απάντηση ήταν αρνητική. Το LME, που πρέπει να πάρει την τελική απόφαση, ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να υιοθετήσει άλλες κυρώσεις πέραν όσων αποφάσισαν οι κυβερνήσεις που μέχρι στιγμής έχουν αφήσει αλώβητο τον τομέα των μετάλλων. Στις συζητήσεις που γίνονται, όμως, κεκλεισμένων των θυρών, οι βιομηχανίες εκφράζουν μεγάλη αγωνία για το αν θα εξακολουθήσουν να προμηθεύονται από τη Ρωσία.

Οι εξαγωγές ρωσικών μετάλλων συνεχίζονται, αλλά ουδείς γνωρίζει για πόσο αυτό θα συνεχιστεί.

Πολλές βιομηχανίες που προμηθεύονται από ρωσικές εταιρείες δεσμεύονται από παλαιότερες συμφωνίες που έχουν ισχύ επί χρόνια. Αυξάνεται, όμως, ο αριθμός των βιομηχανιών που δηλώνουν πως θα διακόψουν τη συνεργασία με τις ρωσικές επιχειρήσεις και κάποιες προσπαθούν ήδη να απεμπλακούν. Δυσχεραίνεται, έτσι, περισσότερο η θέση των ρωσικών βιομηχανιών μετάλλου που προσπαθούν να πουλήσουν όση παραγωγή δεν καλύπτεται ήδη από συμβόλαια. Ενδέχεται, άλλωστε, να αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή τους αν δεν έχει αλλάξει τίποτε όταν θα λήξουν τα συμβόλαιά τους. Για το LME ο κίνδυνος είναι να αρχίσει να συσσωρεύεται μεγάλος όγκος μετάλλου στις αποθήκες του επειδή δεν θα το αγοράζει κανείς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο των μετάλλων. Το πρόβλημα είναι πως ό,τι συμβαίνει στις εξαγωγές μετάλλων της Ρωσίας έχει ευρύτατες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, καθώς η χώρα εξάγει μεγάλο όγκο νικελίου, παλλαδίου, αλουμινίου, χάλυβα και χαλκού. Οι τιμές όλων αυτών των μετάλλων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τον Μάρτιο, μολονότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί κυρώσεις μόνον στον χάλυβα. Από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να εξετάζουν νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η τιμή του χαλκού σημείωσε άνοδο 0,8% φτάνοντας στα 10.556,5 δολάρια ο τόνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT