Η Ουάσιγκτον μπλόκαρε την πληρωμή ρωσικού χρέους

Η Ουάσιγκτον μπλόκαρε την πληρωμή ρωσικού χρέους

Απαγόρευσε στην JPMorgan Chase να ολοκληρώσει συναλλαγή 600 εκατ. δολ.

3' 41" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τις ολέθριες για τη ρωσική οικονομία κυρώσεις, το «πάγωμα» των μισών διαθεσίμων της και τη νευρικότητα που επιδεικνύουν οι τράπεζες ανά τον κόσμο όταν χρειάζεται να διενεργήσουν εντολές της Μόσχας, η Ρωσία έχει κατορθώσει να μη χρεοκοπήσει. Το κατάφερε επειδή η Ουάσιγκτον δεν είχε επιχειρήσει να αποτρέψει τις πληρωμές του ρωσικού χρέους και η JPMorgan Chase έχει εκτελέσει την καταβολή τόκων. Προ ημερών έκανε, άλλωστε, έναν απροσδόκητο ελιγμό όταν αγόρασε με ρούβλια χρέος της ύψους 2 δισ. δολαρίων που είχε εκδοθεί σε δολάρια και έπρεπε να αποπληρωθεί τη Δευτέρα. Πέτυχε, έτσι, να μειώσει το χρέος της σε δολάρια στα 552 εκατ. δολ., που όμως έπρεπε να καταβάλει τη Δευτέρα. Το ζήτημα είναι πως η Ουάσιγκτον ανακάλεσε παλαιότερη ανακοίνωσή της ότι δεν σκόπευε να εμποδίσει τη Μόσχα να αποπληρώσει το χρέος της.

Σε μια κίνηση με προφανή στόχο να ενταθεί η πίεση στο Κρεμλίνο κι ενώ οι χώρες της Δύσης ετοιμάζονται να επιβάλουν νέο κύμα κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εμπόδισε τη ρωσική κυβέρνηση να καταβάλει στους ομολογιούχους της περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια, όπως όφειλε, από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα που βρίσκονται στις αμερικανικές τράπεζες. Οπως ανέφερε πηγή προσκείμενη στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών με παρέμβασή του στην JPMorgan Chase & Co εμπόδισε τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό να εκτελέσει την εντολή και να μεταφέρει τα κεφάλαια από τη Ρωσία στις τράπεζες των ομολογιούχων, ώστε να καταβληθούν οι πληρωμές τους.

Ανάμεσα στις πληρωμές αυτές συγκαταλέγονταν και 552,4 εκατ. δολάρια της αξίας ομολόγων που έληγαν πλέον τη Δευτέρα και άλλα 84 εκατ. δολάρια από τόκους ομολόγων που έχουν εκδοθεί σε δολάρια και λήγουν έπειτα από 20 έτη. Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Reuters πως η κίνηση της Ουάσιγκτον στοχεύει στο να θέσει τη Μόσχα ενώπιον του διλήμματος αν θα χρησιμοποιήσει όσα συναλλαγματικά διαθέσιμα της έχουν απομείνει για την πληρωμή του χρέους της ή θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Καρλ Γουόνγκ, υπεύθυνος του τμήματος επενδύσεων στην Avenue Asset Management του Χονγκ Κονγκ, τόνισε πως «πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία στις 17 Μαρτίου είχε αφήσει την JPMorgan Chase να εκτελέσει την εντολή της Ρωσίας και να καταβάλει τόκους ύψους 117 εκατ. δολαρίων σε ομολογιούχους της».

Η Ρωσία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την απειλή μιας, έστω τεχνητής, χρεοκοπίας.

Αναπόφευκτα η Ρωσία βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου μιας ιστορικής, αλλά τεχνητής χρεοκοπίας, αν αποφασίσει να διατηρήσει τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να συνεχίσει τον πόλεμο. Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει πλήρως το χρέος της από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα ύψους 640 δισ. δολαρίων, καθώς μόνο 50% από αυτά βρίσκονται σε ξένες τράπεζες και έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Αν, όμως, αρχίσουν να μειώνονται σημαντικά τα διαθέσιμα, θα ενταθεί σε μεγάλο βαθμό η πίεση και επιπλέον πρόκειται να προστεθούν οι νέες κυρώσεις που θα επιβάλει η Δύση ως αντίποινα για τις σφαγές αμάχων στην Ουκρανία. Ηδη την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα σε σκληρό νόμισμα και χρυσό είχαν μέχρι τις 25 Μαρτίου μειωθεί στα 604,4 δισ. δολάρια, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει ότι υποχώρησαν κατά 38,8 δισ. δολάρια από τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον Φεβρουάριο ως συνεπακόλουθο των δυσβάσταχτων πολεμικών δαπανών που έχει υπαγορεύσει η εισβολή στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εξακολουθεί, πάντως, να εισπράττει τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι κυρώσεις δεν έχουν επιβληθεί στον ενεργειακό κλάδο της. Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα θα λάβει και φέτος έσοδα ύψους 321 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές των φυσικών πόρων της. Ολα αυτά ισχύουν βέβαια αν οι εξαγωγές των φυσικών πόρων της συνεχιστούν απρόσκοπτα, καθώς παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και στο εμπόριο των ρωσικών υδρογονανθράκων παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σημειωτέον ότι η πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, έχει αναγνωρίσει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κεντρική τράπεζα την εμποδίζουν να παρέμβει στην αγορά. Τόνισε, ωστόσο, ότι στις 24 Φεβρουαρίου, όταν άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πούλησε σημαντικό όγκο σκληρού νομίσματος για να στηρίξει το ρούβλι που υποχωρούσε. Αναφερόμενη, άλλωστε, στη μείωση των διαθεσίμων σε σύγκριση με τα προ πολέμου επίπεδα με σημείο αναφοράς τη 18η Φεβρουαρίου, την απέδωσε σε παρεμβάσεις στην αγορά αλλά και υποτίμηση περιουσιακών στοιχείων μετά την υποχώρηση του νομίσματος. Σημειωτέον, πάντως, ότι το ρούβλι έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας που έχασε στην αρχή του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT