ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου, δεν κατάφεραν οι «27» χθες να καταλήξουν σε συμφωνία για την οδηγία με την οποία θα ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ο δεύτερος πυλώνας της παγκόσμιας συμφωνίας του ΟΟΣΑ για την ελάχιστη εταιρική φορολόγηση. Με τις τροποποιήσεις που πρότεινε τις τελευταίες εβδομάδες η γαλλική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που αφορούν την ημερομηνία ενεργοποίησης, αλλά και κάποιες παρατεταμένες περιόδους προσαρμογής για ορισμένες χώρες, κάμφθηκαν οι αντιστάσεις χωρών όπως η Εσθονία, η Σουηδία και η Μάλτα. Ωστόσο η Πολωνία επέμεινε στις ενστάσεις της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λε Μερ.
Η Βαρσοβία επιμένει στη νομική διασύνδεση της εφαρμογής της οδηγίας για τον πυλώνα 2 (ελάχιστος εταιρικός φορολογικός συντελεστής 15%) με την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας για τον πυλώνα 1 (αναδιανομή δικαιοδοσίας φορολόγησης για την αποτροπή της μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παραδείσους, ιδίως από ψηφιακούς κολοσσούς). Η επικεφαλής των φορολογικών αρχών της Πολωνίας, που εκπροσώπησε τη χώρα στο χθεσινό Ecofin, δήλωσε στο δημόσιο μέρος της συνεδρίασης ότι «πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ανεπάρκειας του να θέτουμε επιπλέον βάρη σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υπό τον πυλώνα 2 χωρίς να διασφαλίζουμε ότι οι γίγαντες του ψηφιακού τομέα θα φορολογούνται πλήρως υπό τον πυλώνα 1». Η Μαγκνταλένα Ρεζκόβσκα είπε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως η συμφωνία για τον πυλώνα 1 θα τεθεί εν ισχύι όπως έχει προγραμματιστεί.
Απαντώντας, εμφανώς εκνευρισμένος, ο κ. Λε Μερ δήλωσε αδυναμία κατανόησης της στάσης της Πολωνίας, καθώς η θέση της υπέρ της διασύνδεσης των δύο πυλώνων ενσωματώθηκε στη γαλλική συμβιβαστική πρόταση. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι είναι αδύνατον να συνδεθεί νομικά η εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής οδηγίας με την εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας. Υπογράμμισε ότι θα επαναφέρει το ζήτημα στο επόμενο Ecofin.
Η στάση της Βαρσοβίας προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό της γαλλικής πλευράς.
Ο κ. Λε Μερ απέφυγε να σχολιάσει αν η «μυστηριώδης» (όπως τη χαρακτήρισε) στάση της Βαρσοβίας συνδέεται με την εκκρεμότητα του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της χώρας, που ακόμη δεν έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την Οικονομία, Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι έχει σημειωθεί «καλή πρόοδος» στις διαβουλεύσεις με την Πολωνία σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. «Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ σύντομα», ανέφερε.
Οι υπουργοί Οικονομικών, πέρα από το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συζήτησαν επίσης για τις συνέπειες του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, με τον κ. Ντομπρόβσκις να παραδέχεται ότι οι χειμερινές προβλέψεις (μέσα Φεβρουαρίου) για μεγέθυνση 4% «είναι πλέον ανέφικτες». Ο Λετονός αξιωματούχος σημείωσε ότι ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης και οι αυξημένες ανάγκες στήριξης των καταναλωτών έναντι του ενεργειακού σοκ θα οδηγήσουν σε επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων στην Ε.Ε.
Σε δική του δήλωση, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί από μόνο του» να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει. «Απαιτείται συντονισμένη, άμεση, τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων σε παρεμβάσεις στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, στην αποσύνδεση της τιμής του αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη εταιρειών παραγωγής ενέργειας και στην υλοποίηση στοχευμένων μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.