Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά οι τιμές του «μαύρου χρυσού», καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέταζαν ένα νέο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης

Η σκιά του νέου κύματος κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αλλά και των τελευταίων δημοσκοπήσεων στη Γαλλία, που φέρουν την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν να πλησιάζει τον Εμανουέλ Μακρόν, διαμόρφωσε χθες το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Παράλληλα, η δήλωση στελέχους της Fed ότι επίκεινται συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ οδήγησε σε άνοδο το δολάριο, με τον δείκτη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων να σημειώνει άνοδο 0,23% και το ευρώ να αντιστοιχεί μόνον σε 1,09 δολάρια. Η δήλωση αυτή οδήγησε σε νέα άνοδο τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, ενώ παράλληλα ανοδικά κινούνταν και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρώπης, καθώς νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν το κόστος των πρώτων υλών να αυξάνεται.

Τις πρώτες ώρες της χθεσινής συνεδρίασης οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινούνταν ανοδικά, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέταζαν στο πλαίσιο του νέου κύματος κυρώσεων κατά της Ρωσίας ακόμη και την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Αργότερα, όμως, αποκλιμακώθηκαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», όταν τελικά οι Ευρωπαίοι πρότειναν την επιβολή εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα, περιορίζοντας τις πιθανότητες για ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά. Ετσι, αργά το βράδυ το αργό δυτικού Τέξας κυμαινόταν στα 102,10 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας υποχώρηση κατά 1,14% και το Brent στα 106,65 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας υποχώρηση 0,82%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνταν ανοδικά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης αλλά οι περισσότεροι δείκτες γύρισαν στο «κόκκινο» όταν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Γαλλία κατέδειξαν κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, καθώς μειώνεται σημαντικά το προβάδισμα του Γάλλου προέδρου έναντι της Μαρίν Λεπέν. Τα spread ανάμεσα στην απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου και εκείνη των δεκαετών της Γερμανίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με απώλειες 1,28%, ενώ με απώλειες 1,05% έκλεισε και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έμεινε έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, ενώ ο επίσης πανευρωπαϊκός αλλά μικρότερος Eurostoxx 50 έκλεισε με απώλειες 1,31%. Εξαίρεση στη χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε μόνον ο εξωστρεφής δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κλείνοντας με κέρδη 0,25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT