Χρηματιστήριο: Σήμα για πωλήσεις έδωσαν οι 900 μονάδες

Χρηματιστήριο: Σήμα για πωλήσεις έδωσαν οι 900 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,09% στις 892,68 μονάδες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

«Τοίχο» στις 900 μονάδες βρήκε το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς, όπως απέδειξε η χθεσινή συνεδρίαση, η διάσπασή τους προκάλεσε πιέσεις και κατοχύρωση κερδών. Ο Γενικός Δείκτης δεν είχε πολλές στηρίξεις ώστε να κρατήσει αυτό το επίπεδο, καθώς και ο τζίρος ήταν σχετικά αδύναμος και οι τοποθετήσεις των επενδυτών πολύ προσεκτικές και περιορισμένες, τη στιγμή που το διεθνές κλίμα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικό, με τις αγορές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο αναζητώντας κάποιον καταλύτη.

Το Χ.Α. έχει καλύψει σχεδόν τα 2/3 των απωλειών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, υποαποδίδοντας πάντως των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών κατά την ίδια περίοδο, οι οποίοι έχουν καλύψει περισσότερο από τα 3/4 των απωλειών. Επιπλέον, σύμφωνα με την Depolas Investment Services, το 55% των μετοχών που απαρτίζουν τον Γενικό Δείκτη βρίσκονται ακόμα σε καθοδική τάση. Ελλείψει θετικών εξελίξεων οι επόμενες συνεδριάσεις ενδέχεται να είναι κρίσιμες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου, όπως εκτιμά.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,09% στις 892,68 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,35 εκατ. ευρώ. Κατά τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 870 και 880 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 910.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,19% στις 2.162,39 μονάδες, ενώ στο -0,02% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.528,22 μονάδες.

Το Χ.Α. έχει καλύψει σχεδόν τα 2/3 των απωλειών που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Aegean (-2,79%) και ακολούθησαν οι Lamda Development και Ελλάκτωρ με πτώση 1,83% και 1,70% αντίστοιχα. Ανοδικά, με κέρδη άνω του 1% ξεχώρισαν οι Quest, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,44% στις 646,10 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να κλείνει με κέρδη 0,03%, ενώ απώλειες 2,52% σημείωσε η Alpha Bank, στο -1,70% έκλεισε η Eurobank και στο -0,95% η Πειραιώς.

Οι ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνουν στάση αναμονής, με τους δείκτες να κινούνται σε χαμηλό εύρος διακύμανσης και το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει συντονίσει τις κινήσεις του με αυτές, με ελεγχόμενη μεταβλητότητα αλλά και συναλλακτική υποτονικότητα, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Αυτό, όπως προσθέτει, είναι το αποτέλεσμα της ανακωχής των πωλητών που επέτρεψε στους αγοραστές να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 900 μονάδων, μηδενίζοντας τις φετινές απώλειες, μια εξέλιξη που έχει υποβοηθηθεί από την καθημερινή θετική αναφορά των διεθνών επενδυτικών οίκων για τα ελληνικά δρώμενα. Η Moody’s αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες, ενώ η Goldman Sachs συνεχίζει να δίνει υψηλές τιμές-στόχους για αυτές. Παράλληλα, UBS και Unicredit εκτιμούν ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ θα είναι πάνω από 4% και ακόμη και το ΔΝΤ θεωρεί ότι το 3,5% είναι εφικτό, παρά τις μακροοικονομικές διαταραχές.

Επιπλέον, οι παρούσες μετοχικές αποτιμήσεις υποστηρίζονται και από τη γενναιόδωρη πολιτική χρηματικών διανομών των διοικήσεων των εισηγμένων εταιρειών που έχουν ήδη ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ, με προοπτική να ξεπεράσουν ακόμη και τα 2,2 δισ. ευρώ του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT