Τράπεζα Πειραιώς: Μέρισμα από το 2024 προβλέπει το νέο business plan

Τράπεζα Πειραιώς: Μέρισμα από το 2024 προβλέπει το νέο business plan

Σχεδιάζει να χορηγήσει δάνεια 27 δισ. ευρώ την περίοδο 2022-2025

4' 54" χρόνος ανάγνωσης

Διπλασιασμό της κερδοφορίας πριν από προβλέψεις στο 1,2 δισ. ευρώ το 2025 και διανομή μερίσματος από το 2024 προβλέπει το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς για την περίοδο 2022-2025, που ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση του ομίλου.

Το νέο business plan βασίζεται στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3%-4% κατά το τρέχον έτος και 3% ετησίως έως και το 2025, πληθωρισμό 7% φέτος και 2% από το 2023 και συντηρητικές προβλέψεις για τυχόν επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων. Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 13% το 2022 και στο 11% στη συνέχεια και με βάση τις παραδοχές του business plan, η επίπτωση του πληθωρισμού θα επιδράσει στο διαθέσιμο εισόδημα για το 2022, που εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 300 ευρώ (σύμφωνα με ενημέρωση της Euroxx Securities), με συνέπεια τα νέα κόκκινα δάνεια να αυξηθούν κατά 100-250 εκατ. ευρώ το 2022. Οι προβλέψεις για την κάλυψη κόκκινων δανείων περιορίζονται στα 500 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος με προοπτική περαιτέρω μείωσης στα 300 εκατ. ευρώ στη συνέχεια.

Οι βασικοί πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου είναι:

• Η διεύρυνση και διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, με έμφαση στα έσοδα από τη διαχείριση κεφαλαίων, τις προμήθειες και την αξιοποίηση ακινήτων.

• Η δραστική μείωση του κόστους.

• Η ενίσχυση του δανειακού χαρτοφυλακίου με νέες εκταμιεύσεις 27 δισ. ευρώ και καθαρή πιστωτική επέκταση 7 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2022-2025.

Στοχεύει σε διπλασιασμό κερδών προ προβλέψεων στο 1,2 δισ. το 2025.

Συγκεκριμένα, το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων θα αυξηθεί στα 35 δισ. ευρώ στο τέλος της περιόδου, εστιάζοντας σε τομείς όπως η μεταποίηση, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Αντιθέτως, το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα περιοριστεί σε 1,2 δισ. ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και ο δείκτης NPEs θα μειωθεί από το 13%, στο 9% στο τέλος του 2022 και στο 3% στο τέλος του 2024.

Η διοίκηση του ομίλου στοχεύει σε «αυστηρή πειθαρχία» στο σκέλος του κόστους, που θα μειωθεί κατά 25%. Οι λειτουργικές δαπάνες θα περιοριστούν στο επίπεδο των 700 εκατ. ευρώ με στόχο ο δείκτης κόστος προς έσοδα να διαμορφωθεί κάτω του 40% έως το τέλος του 2025.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πηγών εσόδων ανακοινώθηκε η συγκρότηση ενός νέου επιχειρηματικού πυλώνα που θα περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 6 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να διπλασιαστούν έως το 2025. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει η εξαγορά της εταιρείας Iolcus Investment (με υπό διαχείριση κεφάλαια 1 δισ. ευρώ), που ανακοινώθηκε χθες έναντι τιμήματος 10 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση αποσκοπεί στην ενίσχυση των καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 140 εκατ. ευρώ έως και το 2025.

Οπως ανακοινώθηκε, ο όμιλος φιλοδοξεί να μετασχηματίσει τον τομέα διαχείρισης ακινήτων, εστιάζοντας στην εξυγίανση του ισολογισμού του από χαμηλής απόδοσης περιουσιακά στοιχεία, στη μείωση του κόστους και στην ανάπτυξη σε τομείς με ανοδικές προοπτικές. Το νέο σχέδιο διαχείρισης ακινήτων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του συνόλου των ακινήτων μεσοπρόθεσμα κατά 1 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ σήμερα, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα από μισθώματα στα 60 εκατ. ευρώ το 2025 από 34 εκατ. ευρώ το 2021.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει να αυξήσει την απόδοση επί των ενσώματων κεφαλαίων στο 6% περίπου για το 2022 με στόχο να φτάσει το 12% το 2025. «Η επιτυχής υλοποίηση του σχεδιασμού μας», όπως σημείωσε η διοίκηση, «θα επιτρέψει δυνητικά τη διανομή μερίσματος στους μετόχους από το 2024 σε συνάρτηση με τις συνθήκες και τις εποπτικές απαιτήσεις».

Τράπεζα Πειραιώς: Μέρισμα από το 2024 προβλέπει το νέο business plan-1

Ιδρύει ψηφιακή τράπεζα σε συνεργασία με Natech και Neptune

Στην ίδρυση ψηφιακής τράπεζας που θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρεί ο όμιλος της Πειραιώς σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Natech και τη Neptune International AG.

Στόχος η διεύρυνση των πηγών εσόδων μέσα από την προσέγγιση του πιο δυναμικού κοινού των ήδη πελατών της τράπεζας αλλά και νέων πελατών που είναι εξοικειωμένοι με ψηφιακές λύσεις, παρέχοντας υπηρεσίες που διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω Διαδικτύου, όπως banking-as-a-Service, digital onboarding, καθώς και υπηρεσίες όπως «αγόρασε τώρα, πλήρωσε αργότερα» (Buy-Now-Pay-Later) ή άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές. Στη νέα τράπεζα, η Πειραιώς θα έχει πλειοψηφικό πακέτο και όπως ανακοινώθηκε θα συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

Η νέα πλατφόρμα BankTech αναμένεται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής και η Πειραιώς θα συνεισφέρει έως και 1 εκατ. πελάτες που είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά το κόστος και τον χρόνο εξυπηρέτησης. Η πρωτοβουλία αναμένεται να συνεισφέρει έσοδα άνω των 50 εκατ. ευρώ έως και το 2025 και ανακοινώθηκε από τη διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, διευκρινίζοντας ότι το όφελος από τη νέα δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται στις πηγές εσόδων του business plan. 

Με βάση τα Ιωάννινα και εγκαταστάσεις στην Αθήνα και τη Γερμανία, η Natech αξιολογείται και κατατάσσεται ετησίως ως ένας από τους 34 κατασκευαστές τραπεζικών συστημάτων παγκοσμίως. Με πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι οποίοι λειτουργούν σε περισσότερες από 40 χώρες, η Natech είναι κορυφαία εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής με ισχυρή παρουσία στους τομείς των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς το λιανικό εμπόριο, τη μεταποίηση, καθώς και τον ελληνικό δημόσιο τομέα, παρέχοντας, για περισσότερα από 20 χρόνια, τραπεζική τεχνολογία και υπηρεσίες σε τοπικές, εθνικές και πολυεθνικές τράπεζες και παρόχους πληρωμών σε διεθνές επίπεδο. Οι πελάτες της βασίζονται στις εύκολες στην ενσωμάτωση λύσεις της εταιρείας, σε συνδυασμό με τη μοναδική τεχνολογία live-ledger, μειώνοντας τις καθυστερήσεις και τους κινδύνους των τραπεζικών διαδικασιών front-end και back-office. Στη νέα προσπάθεια, όπως ανακοινώθηκε, η Natech θα συνεισφέρει ισχυρά τεχνολογικά θεμελιώδη μεγέθη, σε συνδυασμό με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία μηχανικών, αναλυτών, χρηματοοικονομικών ειδικών και ειδικών υποστήριξης πελατών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT