Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη της Quest το 2021

Τριπλασιάστηκαν τα κέρδη της Quest το 2021

Σημαντική αύξηση μεγεθών και καθαρών αποτελεσμάτων εμφάνισε κατά τη χρήση του 2021 ο όμιλος Quest, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, στην πληροφορική, στις ταχυμεταφορές και την παραγωγή ενέργειας.

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντική αύξηση μεγεθών και καθαρών αποτελεσμάτων εμφάνισε κατά τη χρήση του 2021 ο όμιλος Quest, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, στην πληροφορική, στις ταχυμεταφορές και την παραγωγή ενέργειας. Ειδικότερα, σε ετήσια βάση πέρυσι η εταιρεία –σε επίπεδο ομίλου– αύξησε κατά 33,3% τις πωλήσεις στα 916 εκατ. ευρώ, μέγεθος που διαμορφώνεται σε 948 εκατ. ευρώ εάν συμπεριληφθούν τα μεγέθη της εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών Cardlink που πουλήθηκε τέλη Σεπτεμβρίου 2021 κι έκτοτε αποτελεί διακοπείσα δραστηριότητα.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (Ebitda) ενισχύθηκαν κατά 26,2%, σε 75,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 286,5%, σε 136,1 εκατ. ευρώ. Το 2021, έναντι του 2020, η εισηγμένη τριπλασίασε, σε 42,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, ενώ τρεις από τους κλάδους της έχουν συνεισφορά άνω των 10 εκατ. ευρώ ο καθένας στα προ φόρων κέρδη ύψους 136,1 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή δανειακή θέση (δανεισμός μείον ταμειακά διαθέσιμα) της Quest διαμορφώθηκε σε -84,7 εκατ. ευρώ από -10,2 εκατ. ευρώ το 2020, επειδή η ρευστότητα του ομίλου ενισχύθηκε σημαντικά από την πώληση, έναντι 93 εκατ. ευρώ, στη γαλλική Worldline της Cardlink. Η συγκεκριμένη συναλλαγή απέφερε έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη της τάξεως των 78 εκατ. ευρώ. Επίσης, το 2021, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 24,2 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητά τους να κατευθύνεται στην ανάπτυξη των υποδομών του κλάδου ταχυδρομικών υπηρεσιών. Ανά τομέα, οι εταιρείες με εμπορική δραστηριότητα (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm, Clima Quest, FoQus) εμφάνισαν διψήφια αύξηση πωλήσεων (+47,3%) και κερδών προ φόρων (73,7%).

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε πάνω από 30% και ανήλθε στα 948 εκατ. ευρώ.

Οι υπηρεσίες πληροφορικής (Uni Systems, Intelli Solutions, Team Candi) εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων κατά 15,6%, με την προ φόρων κερδοφορία να υπερδιπλασιάζεται (+122%) και τα περιθώρια κέρδους να βελτιώνονται σημαντικά. Τον Οκτώβριο του 2021 η Uni Systems ολοκλήρωσε τη συναλλαγή απόκτησης του 60% της εταιρείας Intelli Solutions έναντι 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση ενδέχεται να ανέλθει έως τα 5,2 εκατ. ευρώ λόγω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού (earn out) προς τους παλαιούς μετόχους, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι κατά τη διετία 2021-2022.

Η θυγατρική ACS ενίσχυσε κατά 7,3% τις πωλήσεις και κατά 36% την προ φόρων κερδοφορία, που είναι αυξημένη κατά περίπου 3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, λόγω και έκτακτων αποτελεσμάτων από την αντιστροφή παλαιότερων προβλέψεων. Σύμφωνα με την Infoquest, οι ρυθμοί αύξησης της ACS έχουν επιβραδυνθεί ακολουθώντας την αντίστοιχη κάμψη του ηλεκτρονικού εμπορίου, που παρατηρείται μετά την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Η Cardlink, που ανήκε στον όμιλο μέχρι το τέλος του εννεαμήνου, εμφάνισε κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πωλήσεις 32 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ.

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (Quest Energy) κατέγραψε ενίσχυση κατά 23,3% της προ φόρων κερδοφορίας ελλείψει της έκτακτης εισφοράς που είχε επιβληθεί στους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ κατά την προηγούμενη χρήση. Ο όμιλος κατέχει συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 200 εκατ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT