Εννέα φωτοβολταϊκά αγοράζει η ΙΚΕΑ

Σε δραστικές λύσεις προχωρεί η σουηδική πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων επίπλων της ΙΚΕΑ, ώστε να μπορέσει επιθετικά να επιλύσει το πρόβλημα της μείωσης εκπομπών ρύπων.

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Σε δραστικές λύσεις προχωρεί η σουηδική πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων επίπλων της ΙΚΕΑ, ώστε να μπορέσει επιθετικά να επιλύσει το πρόβλημα της μείωσης εκπομπών ρύπων. Εξ ου και όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των περισσότερων καταστημάτων ΙΚΕΑ, ο όμιλος της Ingka Group, αποφάσισε να αποκτήσει εκτεταμένες υπό κατασκευήν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία και στη Γερμανία, οι οποίες θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα συναφή περιουσιακά της στοιχεία. Ειδικότερα, αγόρασε εννέα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις στις δύο χώρες, καταβάλλοντας ως αντίτιμο το ποσό των 340 εκατ. ευρώ συνολικά. Στόχος της με την πρωτοβουλία αυτή είναι να κατορθώσει να παράγει άμεσα και σε βάθος χρόνου πολύ περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από όση καταναλίσκει. Ο μεγαλύτερος όμιλος λιανικής στην κατασκευή επίπλων σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσε χθες ότι ουσιαστικά αγόρασε εννέα έργα, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, από τον γερμανικό όμιλο Enerparc που δραστηριοποιείται στον κλάδο. Αθροιστικά η παραγωγική τους ικανότητα θα φθάσει τα 440 μεγαβάτ.

Στόχος της σουηδικής αλυσίδας είναι να μειώσει δραστικά το ανθρακικό της αποτύπωμα.

«Η προσδοκώμενη παραγωγή των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή τους σε Γερμανία και Ισπανία, θεωρούμε πως θα είναι επαρκής, ούτως ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες όλων των καταστημάτων της ΙΚΕΑ σε αμφότερες τις χώρες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ingka Group για την αγορά. «Με τον τρόπο αυτό οι δραστηριότητές μας θα έχουν θετικό κλιματικό αντίκτυπο», προσθέτει η εταιρεία. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΙΚΕΑ λειτουργεί διά μέσου ενός συστήματος δικαιωμάτων δικαιόχρησης με την Ingka Group. Ο σουηδικός όμιλος ενδιαφέρεται να μην επιβαρύνει το κλίμα του πλανήτη ή να περιστείλει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου περισσότερο από το σύνολο των ρύπων που προκαλούνται από την αλυσίδα παραγωγής του έως το 2030. «Τα έργα των φωτοβολταϊκών αναμένεται να καταστούν έτοιμα προς κατασκευή στα τέλη του τρέχοντος έτους, ενώ η όλη εργασία θα συνεχιστεί και το 2023. Η ίδια η κατασκευή θα απαιτήσει περίπου ένα διάστημα έξι μηνών», όπως διευκρίνισε η Ingka Group.

Είναι ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί στο σημείο αυτό ότι ο όμιλος Ingka Group σήμερα έχει πλέον στην κατοχή του 547 αεριοστροβίλους σε 14 χώρες, 10 αιολικά πάρκα και 935.000 φωτοβολταϊκές μονάδες στις στέγες των καταστημάτων και των αποθηκών της ΙΚΕΑ. Το σύνολο των ανωτέρω παράγει περισσότερες από 4 τεραβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος. Tέλος, αναφέρεται ότι το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2020 – Αυγούστου 2021 οι εκπομπές ρύπων του ομίλου από το σύνολο της αλυσίδας προμήθειας και παραγωγής της ελαττώθηκαν 6% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα και ανεξαρτήτως των πωλήσεων-ρεκόρ. Το 2020-2021 έφθασαν αθροιστικά τα 26,2 εκατ. τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα έναντι των 27,9 εκατ. τόνων το οικονομικό 2019, όταν και υποχώρησαν πρώτη φορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT