Μεγάλη υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεγάλη υποχώρηση στις ευρωπαϊκές αγορές

Hμέρα δραστικών απωλειών ήταν η χθεσινή για τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, διότι το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Hμέρα δραστικών απωλειών ήταν η χθεσινή για τις τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών, διότι το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε αρνητικά από την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων. Σοβαρή πτώση είχαν, μεταξύ άλλων, και οι μετοχές των κλάδων της υψηλής τεχνολογίας, των ομίλων καταναλωτικών ειδών, των ταξιδίων και της ψυχαγωγίας. Την ίδια πορεία ακολουθούσαν και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Oι Dow Jones και S&P 500 αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς εμφάνιζαν πτώση της τάξεως του 0,58% και 1,17% αντιστοίχως, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 1,50%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κάμψη του από τις 10 Μαρτίου. Τα σχόλια της Λέαλ Μπρέιναρντ, υψηλόβαθμης αξιωματούχου της Fed, ότι θα πρέπει η τελευταία να ελαφρύνει γρηγορότερα από το αναμενόμενο τον ισολογισμό της, επανέφερε στην επιφάνεια τους φόβους μιας αποδυνάμωσης της αμερικανικής οικονομίας. Και αυτό προκάλεσε μαζικές πωλήσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ ανήλθαν 4 μονάδες βάσης στο 2,58% και οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ενισχύθηκαν τρεις μονάδες βάσης, στο 0,64%.

Oι ενδείξεις για επιθετικότερη νομισματική πολιτική από τη Fed προκάλεσαν αναστάτωση στα χρηματιστήρια.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στην πολιτεία της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερσεντ, τόνισε ότι ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός, ενώ οι σταθερές αυξήσεις των επιτοκίων σε συνδυασμό με την περιστολή του ισολογισμού της τραπέζης θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές μέσα στα επόμενα χρόνια. Πέραν των Dow Jones και S&P στην αμερικανική αγορά, και ο Νasdaq της υψηλής τεχνολογίας σημείωνε χθες απώλειες 2,4%, ενώ συνολικά μέσα σε δύο ημέρες μόλις είχε απώλειες 4,5% και άνω. Ειδικά οι μετοχές του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας υφίστανται εντονότερες πιέσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, διότι υπαγορεύουν μεγαλύτερη έκπτωση στη σημερινή αξία των μελλοντικών κερδών του. Πάντως, όπως επισημαίνει ο Γιοακίμ Κλέμεντ, διευθυντής στρατηγικής, λογοδοσίας και βιωσιμότητας στη Liberum Capital, «η αγορά πλέον προβλέπει πως επίκεινται ακόμη περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και μαζί με αυτές γίνεται πιο πιθανό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αντιδράσει υπερβολικά και να προξενήσει ύφεση το 2023». Στη Γηραιά Ηπειρο ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,39%, με -1,86% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -1,94% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -2,20% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,61% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στην αμερικανική αγορά, τέλος, το αργό Ν. Υόρκης είχε απώλειες 4,95%, στα 96,91 δολάρια το βαρέλι.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT