Διόρθωση στο Χρηματιστήριο και πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές

Διόρθωση στο Χρηματιστήριο και πιέσεις σε τραπεζικές μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,95% και διαμορφώθηκε στις 884,20 μονάδες

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Αρκετά έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απομακρύνοντας και άλλο τον Γενικό Δείκτη από τον στόχο των 900 μονάδων, με την εγχώρια αγορά να ακολουθεί τα βήματα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπου η επιφυλακτικότητα ήταν έντονη, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, ωστόσο ο τζίρος κινήθηκε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Oπως εκτιμούν εγχώριοι αναλυτές, η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, οδηγούμενη από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και στα εταιρικά αποτελέσματα.

Το θετικό ξεκίνημα του Απριλίου είχε διαμορφώσει προσδοκίες για σύντομη υπέρβαση του ορίου αντίστασης των 895 μονάδων του Γενικού Δείκτη και την αναμέτρηση με τις 900 μονάδες να ακολουθεί στη συνέχεια, ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, η ροή ειδήσεων γύρω από το Ουκρανικό είναι αυτή που καθορίζει καθημερινά την πορεία του Χ.Α. και τις επενδυτικές αποφάσεις.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,95% στις 884,20 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 67,53 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, τα σημεία στήριξης διαμορφώνονται στις 880 και 870 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 900 και 910.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,03% στις 2.140,20 μονάδες, ενώ με απώλειες 0,90% και στις 1.514,48 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η επιφυλακτικότητα είναι έντονη, καθώς το Χ.Α. ακολουθεί τα βήματα των ευρωπαϊκών αγορών.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν μόνο έξι τίτλοι, με την Ελλάκτωρ και τον ΟΠΑΠ να ξεχωρίζουν στο +1,1% και +0,74%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η ΤEΡΝΑ Ενεργειακή στο -2,11% και ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Lamda Development, ΤΙΤΑΝ, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Mytilineos.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,21% στις 631,81 μονάδες, με τη Eurobank να κλείνει στο -3,07%, την Τράπεζα Πειραιώς στο -2,07%, την Alpha Bank στο -1,87% και την Εθνική Τράπεζα στο -1,54%.

Ο νέος κύκλος κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας επιβαρύνει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγεί σε πιέσεις στις αγορές, όπως επισημαίνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή, ενώ στο ελληνικό Χρηματιστήριο η υπέρβαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη αναβάλλεται πιθανότατα στην παρούσα φάση.

Εκτός των γεωπολιτικών, το κλίμα επηρεάζεται έντονα αρνητικά και από τις ανησυχίες των επενδυτών για μια πιο επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, που θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αντοχές της οικονομικής ανάκαμψης. Ο αξιωματούχος της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ, υποστήριξε το ενδεχόμενο η κεντρική τράπεζα να ξεκινήσει ακόμα και από τον Μάιο να μειώνει τον ισολογισμό της με ταχύ ρυθμό, με τις παράλληλες διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.

Οι πιέσεις μεταδόθηκαν και στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να επιστρέφει στο 2,78% μετά την υποχώρησή του κάτω από το 2,5% τις προηγούμενες ημέρες, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 210 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT