Γερμανία: Στήριξη σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον πόλεμο

Γερμανία: Στήριξη σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον πόλεμο

Δάνεια με κρατικές εγγυήσεις μεταξύ των μέτρων που σχεδιάζει το Βερολίνο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης

Η Γερμανία επιστρατεύει τις δυνάμεις της για να θωρακίσει με κάθε τρόπο την οικονομία της από τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τελευταία κίνηση αυτοπροστασίας είναι η απόφαση του Βερολίνου να σχεδιάσει πακέτο οικονομικής βοήθειας για όσες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από τις παρενέργειες των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. στη Ρωσία.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, που εκπονεί το σχετικό πακέτο μέτρων, ανάμεσα στα μέτρα συγκαταλέγεται ένα πρόγραμμα δανείων που θα χορηγεί η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αλλά και η άμεση χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Ειδικότερα, για όσες επιχειρήσεις θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας για το σύστημα θα δοθεί άμεση χρηματική στήριξη, ανάλογη εκείνης από το ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης (WSF) που θέσπισε το Βερολίνο εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας με σκοπό την προστασία των γερμανικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, οι μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν χρηματική ενίσχυση ύψους 300.000 ευρώ καθεμία, η οποία και θα διανέμεται από το πρόγραμμα της Ε.Ε. για την προστασία του κλίματος.

Για όσες επιχειρήσεις θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας θα δοθεί άμεση χρηματική βοήθεια στο πρότυπο της στήριξης για την πανδημία.

Οι ίδιες πηγές, που προτίμησαν την ανωνυμία, ανέφεραν πως το γερμανικό κράτος πρόκειται να παράσχει εγγυήσεις για την ασφάλιση του 90% των υποχρεώσεων που θα προκύψουν από τα δάνεια της KfW. Η εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε, άλλωστε, πως είναι σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων κλιμακίων της κυβέρνησης. Απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα. Οι τελευταίες αυτές κινήσεις προδίδουν μια γενική επιστράτευση και ένα κλίμα συναγερμού στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, όταν η Μόσχα απαίτησε να πληρώνουν εφεξής οι Ευρωπαίοι το αέριο με ρούβλια και το Βερολίνο διέβλεψε κίνδυνο να διακοπούν οι ροές του αερίου, το υπουργείο Οικονομίας ενεργοποίησε προϋπάρχοντα μηχανισμό «έγκαιρης προειδοποίησης» για τυχόν ανεπάρκεια ενέργειας και αποθεμάτων αερίου. Στόχος αυτού του μηχανισμού είναι αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, αν δηλαδή μειωθούν σημαντικά είτε οι ροές είτε τα αποθέματα αερίου, να τεθούν σε προτεραιότητα η ηλεκτροδότηση και η θέρμανση των γερμανικών νοικοκυριών, και προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία ορισμένων βιομηχανικών μονάδων.

Στην περίπτωση αυτή θα πληγεί αδιαμφισβήτητα η βιομηχανική παραγωγή και η προοπτική αυτή έχει εντείνει περαιτέρω την ανησυχία για το ενδεχόμενο να διολισθήσει η Γερμανία σε ύφεση. Ηδη οι παραγγελίες των γερμανικών βιομηχανιών μειώθηκαν τον Φεβρουάριο κατά 2,2% σε σύγκριση με εκείνες του Ιανουαρίου και ήταν η πρώτη μείωση που κατέγραψαν έπειτα από τέσσερις μήνες. Προφανής αιτία ήταν η μείωση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αναπόφευκτο συνεπακόλουθο της αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην Ευρώπη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η μείωση υπερέβη, άλλωστε, και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg και προέβλεπαν πως οι παραγγελίες θα μειωθούν μόνο κατά 0,3%. Οι προβλέψεις, άλλωστε, για ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας έχουν ήδη περιοριστεί σημαντικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς εκτοξεύθηκαν οι τιμές της ενέργειας, ενώ ο αποκλεισμός των ρωσικών και των ουκρανικών λιμανιών έχει επιδεινώσει το έμφραγμα που έχει προκαλέσει η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης έχουν από την περασμένη εβδομάδα υποβαθμίσει την πρόβλεψή τους για τη φετινή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 1,8%, από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 4,6%. Προειδοποίησαν, άλλωστε, ότι είναι πιθανόν να διολισθήσει σε ύφεση η γερμανική οικονομία εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησής της από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας. Την ανησυχία τροφοδοτεί, άλλωστε, ο ασυνήθιστα υψηλός πληθωρισμός σε μια χώρα που, για ιστορικούς λόγους, έχει φοβικά ανακλαστικά απέναντι στις αυξήσεις των τιμών. Τον Μάρτιο ο δείκτης επιταχύνθηκε περαιτέρω στο 7,6% καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό αύξησης των τιμών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την επανένωση των Γερμανιών. Εχει, άλλωστε, προηγηθεί η συρρίκνωση κατά 1% που σημείωσε η γερμανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν η παραλλαγή «Ομικρον» προστέθηκε στο πλήγμα που είχε προκαλέσει στην παραγωγή το έμφραγμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT