Απώλειες στις διεθνείς αγορές στη σκιά του πολέμου

Απώλειες στις διεθνείς αγορές στη σκιά του πολέμου

Mε πτώση ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και νωρίτερα είχαν εμφανίσει άνοδο.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης

Mε πτώση ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και νωρίτερα είχαν εμφανίσει άνοδο. Η νευρικότητα μεταξύ των επενδυτών αποδίδεται στο ότι καθίσταται ολοένα και εντονότερη η τάση σκλήρυνσης πολιτικής εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και στο ότι η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και των ωμοτήτων στη χώρα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,21%, εξαλείφοντας τα όσα είχε αποκομίσει αρχικά. Την Τετάρτη, κατά τη χειρότερη συνεδρίαση σε διάστημα ενός μηνός, είχε απώλειες της τάξεως του 1,5%. Χθες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς καθοδική πορεία ακολουθούσαν και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 με -0,12% αμφότεροι. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με -0,47%, με -0,52% στη Φρανκφούρτη ο DAX, με -0,57% CAC 40 στο Παρίσι, με -0,59% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,17% ο IBEX στη Μαδρίτη. Οι επιδόσεις ήταν θετικές για τις τιμές των μετοχών των ομίλων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους ανθεκτικούς σε μία κάμψη της οικονομίας. Ο κλαδικός δείκτης της παροχής υπηρεσιών υγείας ανήλθε 1,4% σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ κέρδη 0,3% και 0,4% είχε χθες ο κλάδος των κατασκευών και των χημικών αντιστοίχως στη Γηραιά Ηπειρο. Η ενέργεια απώλεσε 1,6% και ο κλαδικός δείκτης υψηλής τεχνολογίας 1,0%. Το ευρώ υποχώρησε 0,1% ως προς το δολάριο στο 1,0881 δολάρια. Στην αγορά εμπορευμάτων πτώση εμφάνισε και το αργό Νέας Υόρκης κατά 0,8% στα 95,42 δολάρια το βαρέλι.

Η μετοχή της Shell υποχώρησε κατά 2,1% — Οι απομειώσεις περιουσιακών της στοιχείων στη Ρωσία θα είναι έως και 5 δισ. δολ.

Η τιμή της μετοχής της βρετανικής ενεργειακής Shell εξασθένησε χθες σε ποσοστό 2,1% μετά την ανακοίνωση ότι οι απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία θα είναι έως και 5 δισ. δολάρια, ήτοι περισσότερες από τις εκτιμήσεις αρχικώς. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων είχαν καλύτερη συμπεριφορά από εκείνες στη Νοτιοανατολική Ασία και στις ΗΠΑ, οι οποίες αποδυναμώθηκαν αφότου έγιναν γνωστά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όπου αποτυπώνεται ότι τα στελέχη της εν γένει συμφωνούν σε περικοπές έως και 95 δισ. δολαρίων τον μήνα από τα περιουσιακά της στοιχεία για ανάσχεση του πληθωρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT