Σήμα για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Σήμα για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία

Μεταξύ 5% και 6% εκτιμά τώρα το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φτάσει κατά μέσον όρο ο πληθωρισμός φέτος, κοντά στο βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος (5,2%) και πάνω από το 4,5% της πρόσφατης πρόβλεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Μεταξύ 5% και 6% εκτιμά τώρα το υπουργείο Οικονομικών ότι θα φτάσει κατά μέσον όρο ο πληθωρισμός φέτος, κοντά στο βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος (5,2%) και πάνω από το 4,5% της πρόσφατης πρόβλεψης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η πρόβλεψη θα περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που ετοιμάζει τις μέρες αυτές το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία και συμφωνία με τις υπηρεσίες της Κομισιόν, στην οποία και θα το υποβάλει στις 30 Απριλίου. Ο πληθωρισμός είναι το μέγεθος που αλλάζει δραστικά προς το χειρότερο σε σύγκριση με τις προβλέψεις (0,8% προέβλεπε ο προϋπολογισμός για φέτος!), αλλά και αυτός που επηρεάζει καθοριστικά την ανάπτυξη, καθώς διαβρώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, ενισχύει την αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται επενδυτικές αποφάσεις, και δεν βοηθά στην αύξηση του τουρισμού.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται στην περιοχή του 3%-3,5%, κάπου ανάμεσα στο βασικό και στο δυσμενές σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος (3,8% και 2,8%, αντιστοίχως). Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 4,5%.

Ωστόσο, την ώρα που γράφονταν τα σενάρια αυτά στο υπουργείο Οικονομικών και την ώρα που ανακοίνωνε η ΕΛΣΤΑΤ τον πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες πληθωρισμό Μαρτίου στο 8,9%, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επιφύλασσε θερμά λόγια για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και το «ισχυρό σήμα» που στέλνει και σχεδόν προεξοφλούσε την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο. Είχε προηγηθεί, τις προηγούμενες μέρες, η 14η αξιολόγηση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, που κύλησε ομαλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανοίγοντας κι αυτή τον δρόμο για το πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών, στις 16 Ιουλίου, για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Σ’ έναν πιο συγκρατημένο τόνο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε κι αυτός καλά λόγια για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η συνετή δημοσιονομική πολιτική, καθώς επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας.

Αντιθέτως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πριν από δέκα ημέρες, απηύθυνε συστάσεις που έδειχναν πραγματική ανησυχία λόγω της αβεβαιότητας αυτής που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον και δεδομένης της θέσης της χώρας ως υπερχρεωμένης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των συμπερασμάτων της αποστολής του στην Αθήνα, που έγινε στο πλαίσιο του άρθρου 4 του καταστατικού του, ζήτησε να ανακληθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα που εφαρμόζονται ως προσωρινά μέτρα ή διαφορετικά να βρεθούν ισοδύναμα προκειμένου να προστατευθεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Το σκηνικό θύμιζε λίγο εποχή μνημονίων, όταν το ΔΝΤ ζητούσε σκληρά μέτρα και η Κομισιόν άφηνε συχνά το πολιτικό κριτήριο να επικρατήσει.

Το ΔΝΤ όμως δεν συμμετέχει πλέον στις διαδικασίες της ενισχυμένης εποπτείας. Κυβέρνηση και Κομισιόν συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα στόχο ελλείμματος για φέτος σχεδόν στο 2% του ΑΕΠ, έναντι 1,4% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Αυτό θα αποτυπώνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο τέλος του μήνα. Το μακροοικονομικό σενάριο θα επεκτείνεται έως το 2025, ενώ το μεσοπρόθεσμο, που θα ακολουθήσει τον Ιούνιο, έως το 2026.

Συμφώνησαν επίσης να κλείσουν σε νέα χρονοδιαγράμματα οι εκκρεμότητες της ενισχυμένης εποπτείας που καθυστέρησαν, όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές –που μειώθηκαν, πλην νοσοκομείων– αλλά και οι πληρωμές των κρατικών εγγυήσεων σε δάνεια ιδιωτών που κατέπεσαν – οι οποίες επίσης μειώθηκαν, όχι όμως σύμφωνα με τον στόχο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT